Øl ude af skammekrogen: Lige så sundt som vin

Vin har længe været anset som værende mere sundt end øl. Den myte aflives nu af forskere.

(Foto: © Colourbox)

Et glas vin om dagen er sundt og godt. Øl derimod har stået tilbage som den slemme dreng i klassen og har ikke haft et sundt image at læne sig opad, men det vil Bryggeriforeningen lave om på nu.

På konferencen Øl og Ernæring, som Bryggeriforeningen i dag afholder på Københavns Universitet præsenterer forskere fra flere lande i dag resultater, som viser, at øl faktisk kan være sundt - hvis man vel at mærke indtager det i begrænsede mængder og har den rigtige alder.

Flere glas om dagen

Ifølge forskerne reducerer øl nemlig risikoen for hjerte-kar-sygdomme, sukkersyge og forhøjet blodtryk. Det kræver blot, at man er gammel nok til at have en forhøjet risiko for hjerte-kar-sygdomme. Det betyder at man skal være over 45 år.

Ifølge Bryggeriforeningen anbefaler forskere, at mænd drikker op til tre små glas øl om dagen, og at kvinder drikker to små glas om dagen - alt sammen i forbindelse med et sundt måltid.

Ikke decideret sundt

DR Nyheder har talt med Arne Astrup, som er Professor, dr.med. og Leder af Institut for Human Ernæring, SCIENCE, Københavns Universitet. Han er også ordstyrer ved Bryggeriforeningens arrangement på Københavns Universitet.

Hvad er det man har fundet ud af omkring øl?

- Når det handler om at kunne forebygge hjerte-kar-sygdomme, så ser tallene ens ud for øl og vin. Det er altså ligegyldigt om man får sin alkohol fra vin eller øl. Det er relevant at nævne, fordi danskerne i stigende grad drikker vin og dropper øl. Det mener vi, skyldes forestillingen om, at vin er enormt sundt og at det samme ikke gør sig gældende for øl.

Hvor overbevisende er forskningsresultaterne?

- Som jeg ser det, så er det rimelig solid forskning det her. Det kan man tage for gode varer. I hvert fald i forhold til de opfattelser vi havde for nogle år siden.

Kan man kalde øl for sundt?

- Jeg ville aldrig kalde øl for sundt. Jeg vil sige, at øl - ligesom vin - i lave doser har nogle sundhedsgevinster.

- Gevinsterne ved alkohol gælder kun for lidt ældre mennesker, fordi det kræver, at man har en høj risiko for hjerte-kar-sygdomme. Unge mennesker burde slet ikke drikke alkohol.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man ikke drikker alkohol for sin sundheds skyld. Er de bare ikke med på beatet eller tager de fejl?

- Jeg er helt enig med dem i, at man burde lade være med at drikke. Men når nu mange mennesker vælger at drikke øl og vin, så er det en relevant oplysning, at der kan være sundhedsfaktorer, som spiller ind. Det må vi kunne tale balanceret om og aflive myter - så som at vin er sundere end øl.

Øl og kræft

Der står i rapporten, at risikoen for de fleste kræfttyper stiger ved indtagelse af mere end 2.5-3 genstande dagligt, og når det gælder brystkræft, er det mere end nul genstande om dagen. Hvordan kan man så sige, at øl er sundt?

- Det kan man heller ikke for kvinder.

Hvorfor kommer I med de her oplysninger i dag?

- Vi har et arrangement sammen med Bryggeriforeningen og derfor er det på dagsordenen, men forskningen er et par måneder gammel. Jeg er med, fordi jeg er interesset i ølforskning og så gerne flere undersøgelser som kan øge vores viden. Jeg er videnskabelig rådgiver for Beer-Knowledge institute i Holland. Jeg har dog intet med Bryggeriforeningen at gøre.

Bliver I betalt af Bryggeriforeningen?- Nej vi får ikke noget for det.