Ønsker totalt knivforbud i nattelivet

Efter weekendens knivdrab på Strøget i København øges presset på justitsminister Lene Espersen for et totalt knivforbud i nattelivet.

I dag er det lovligt at gå med en foldekniv med en klinge på max 7 cm, der ikke kan fastlåses (Foto: DR © DR)

Efter weekendens knivdrab på Strøget i København øges presset på justitsminister Lene Espersen for et totalt knivforbud i nattelivet.

Det er Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, som vil have ministeren til at sætte alt ind mod de mange knivoverfald, oplyser TV Avisen.

- Der skal sendes det budskab, at det er totalt uacceptabelt at bære kniv i nattelivet. Vi kan ikke i det danske samfund have, at der er risiko for at blive stukket ned, bare fordi man har lyst til at få en sjov tur i byen, siger Marlene Harpsøe, der er medlem af Retsudvalget for Dansk Folkeparti.

Bruger ulovlige knive

Socialdemokratiets retsordfører, Karen Hækkerup, foreslår en prøveperiode, således at ingen kan være tvivl om, at de er på den forkerte side, hvis de medbringer en kniv i byen.

I dag er det lovligt at gå med en foldekniv med en klinge på max 7 cm, der ikke kan fastlåses.

Men undersøgelser viser, at det er de i forvejen ulovlige knive, som gerningsmændene har benyttet i sager om knivoverfald.

Afviser totalforbud

Alligevel ønsker både politiet, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne et totalforbud.

- Et totalforbud vil alt andet lige gøre det lettere for os at lave vort politiarbejde, så det kan vi kun gå ind for, siger politiinspektør Mogens Lauridsen, Københavns Politi.

I Norge har man i flere år haft et totalforbud mod knive i nattelivet, og det har nedbragt antallet af knivoverfald med 30-40 procent.

Men justitsminister Lene Espersen afviser et totalforbud herhjemme.

- Jeg tror ikke på, at det er det instrument, der ligger først til at bruge. I stedet skal vi øge sandsynligheden for at blive stoppet, hvis man har en kniv i hånden. Det skal ske ved, at politiet er aktive og synlige og ude at lave stikprøvekontroller, siger hun til TV Avisen.