Øresundsbroen skal males: Færdig om 13 år

Projektet kræver 20 malere, to lag maling og koster 300 millioner kroner.

Hvis du synes, at forårets malerprojekter i hjemmet er irriterende, så kan du glæde dig over, at du ikke er blandt de 20 udvalgte malere hos firmaet Muehlhan.

De næste 13 år skal de male Øresundsbroen, som efter 20 år har brug for ny beskyttelse mod vejr og vind.

Helt konkret er det den zigzag-formede stålkonstruktion, man kan se ud af vinduerne, når man kører tog over Øresund, der skal males.

- Det her er klart en af de større opgaver sammenlignet med, hvad vi normalt går og laver. Men vi glæder os rigtig meget til at komme i gang, siger Jens Mørk, der er direktør i Muehlhan.

- Kigger man ned i overfladens detaljer, kan man se, at den er godt medtaget. Den trænger til maling, siger han.

Det er zigzag-konstruktionen, der skal have to nye lag maling. (Foto: © (C) DR Nyheder, (C) DR Nyheder)

To nye lag

I dag var det Øresundsbroens anlægsdirektør, Bengt Hergart, der med en pensel gav broen de første, symbolske penselstrøg med den mørke nuance af grå.

Men de næste 13 år er det op til de professionelle malere at friske de to yderste af broens fem lag maling op. De tre inderste lag beskytter broens stål, så det ikke bliver nedbrudt af vejr og vind, mens de to yderste lag, som skal opfriskes, beskytter de tre inderste lag.

- Normalt ville man vælge en epoxymaling. Men af hensyn til miljøet har vi valgt at benytte en vandbaseret maling, der er designet til at kunne modstå belastningen fra naturen herude, forklarer Jens Mørk.

Tog og højspændingsledninger

Valget af maling er ikke det eneste, der er anderledes ved opgaven, forklarer han.

- De ansatte kommer til at stå på platforme 20 meter over havet i regn og blæst. Togene farer frem og tilbage lige ved siden af dem,og der er højspændingsledninger tæt på dem.

Regningen ventes at løbe op i 300 millioner kroner. Hvis alt går som planlagt, er arbejdet færdigt i år 2032.

På det tidspunkt vil malerne have malet broens 300.000 kvadratmeter to gange. Det svarer til at give 45 fodboldbaner to lag maling.

Hvis broentusiaster skulle have lyst til at give huset eller garagen samme farve, hedder den i øvrigt "Traffic black" med farvekoden "RAL 9017".