Ørsted vinder navnestrid: Her er 6 andre navneslagsmål

Ørsted har ret til at bruge H.C. Ørsteds navn, fastslår retten. Her er en række lignende sager. 

Jensens Bøfhus kom i 2014 i strid med en lille fiskerestaurant. Bøfhuset vandt i retten, men mistede alligevel kunder. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Sø- og Handelsretten slog i dag fast, at energiselskabet Ørsted - der i efteråret 2017 tog navn efter den berømte videnskabsmand H.C. Ørsted - gerne må bruge navnet.

Ørsted var ellers blevet stævnet af en gruppe efterkommere af den danske videnskabsmand, som ikke mente, at selskabet havde ret til at bruge slægtsnavnet.

Og det er ikke første gang, retten til et navn giver anledning til bitre stridigheder.

DR Nyheder har samlet seks andre eksempler:

1

Taxa eller Taxi?

Taxa eller taxi? Det var det helt store spørgsmål under sagen i 2015. (Foto: søren bidstrup © S)

I april 2015 afsagde Sø- og Handelsretten dom i en sag mellem Taxa 4X35 og Click A Taxi ApS.

Taxa 4X35 havde sagsøgt konkurrenten for at bruge ordet 'taxa', da Taxa 4X35 var af den opfattelse, at de efter mange års brug havde opnået eneret til ordet - blandt andet med et argument om, at ordet 'taxa' i befolkningen opfattes som et kendetegn for Taxa 4X35.

Men Sø- og Handelsretten fandt ikke, at Taxa 4X35 havde opnået eneret. Retten antog, at ordet taxa opfattes som en "artsbetegnelse" og et synonym for ordet taxi.

2

Pølsevogns-ejer mod McDonalds

Allan "McAllan" Pedersen fejrer sin sejr med en pølse foran McDonalds i 1996. (Foto: BENT MIDSTRUP)

Som den lille mand mod burger-giganten måtte Allan Pedersen, ejer af pølsevognen McAllan, i 1993 se sig sagsøgt af McDonalds.

I sagen, der fik enorm opmærksom og endte i Højesteret, hævdede McDonalds, at pølsevogns-ejeren havde misbrugt det kendte brands navn.

I 1996 faldt der dom i sagen. McDonalds tabte, og Allan Pedersen - der under forløbet skiftede navn til Mac Allan Pedersen - fik en erstatning på 40.000 kroner.

3

'Jensens' blev til 'Jacobs'

Den gik ikke, vurderede Højesteret i navnestriden, hvor Jensens Fiskehus tabte til Jensens Bøfhus. (Foto: Henning Bagger © Henning Bagger)

Jensens Bøfhus slæbte i 2014 ejeren af 'Jensens Fiskerestaurant' i retten for krænkelse af bøfkædens navn og varemærke.

Restauranten i Sæby tabte sagen i retten og måtte ændre navn til 'Jacobs Fiskerestaurant'. Sæby Fiskehal, der drev Jensens Fiskerestaurant, skulle desuden betale 200.000 kroner til Jensens Bøfhus for krænkelse af varemærkerettighederne.

Selv om Jensens Bøfhus vandt sagen, udviklede sagen sig til kæmpe 'shitstorm' på især sociale medier, som resulterede i et folkeligt boykot af Jensens Bøfhus med store økonomiske konsekvenser til følge.

4

Måtte ikke bruge eget navn

Benedikte Utzon før hun blev nødt til at skifte navn. (Foto: Emil Hougaard © Scanpix)

I 2015 afgjorde Sø- og Handelsretten, at designer Benedikte Utzon ikke længere måtte skrive Benedikte Utzon på sine kollektioner.

Designeren gik i 2012 konkurs med sit firma, og selskabet Topbrands købte varemærket fra konkursboet. Hun brugte dog fortsat navnet erhvervsmæssigt.

Derfor skulle designeren ifølge dommen betale 5.000 kroner i bøde, sagens omkostninger på 65.000 kroner og 125.000 til Topbrands.

Siden har designeren kæmpet for at få lov til at beholde sit navn i erhvervsmæssig sammenhæng. Højesteret har dog stadfæstet dommen, der betyder, at hun ikke længere må designe og sælge tøj under sit eget navn. Derfor valgte Benedikte Utzon i starten af 2017 at ændre navn til Liv Utzon.

5

Elvis' hjem i Randers

Henrik Knudsen fra Randers ses udenfor huset der ligger i Randers Syd. (Foto: Henning Bagger/SCANPIX DANMARK 2011) (Foto: Henning Bagger)

Elvis-entusiasten Henrik Knudsen åbnede i 2011 Elvis-museet 'Graceland Randers', der er en tro kopi af legendens hjem i Tennessee, USA.

Men navnet lå for tæt op ad det oprindelige Graceland, der også fungerer som museum i dag.

Dermed er der sket en krænkelse af det amerikanske selskabs rettigheder, afgjorde Sø og Handelsretten i 2016.

Det danske fan-museum, der siden har skiftet navn til Memphis Mansion, blev dømt til at betale en halv millioner kroner til Elvis-selskabet GL SPE LLC.

6

Barbie-producent efter Aqua

Popgruppen Aqua, som den så ud sidst i 1990'erne. Forrest ses Rene Dif, i midten Lene Nystrøm og Claus Norreen og bagved Søren Rasted. (Foto: MARTIN DAM KRISTENSEN)

Da det danske band Aqua i slutningen af 1990’erne turnerede verden rundt med megahittet 'Barbie Girl', var legetøjsproducenten Mattel knap så tilfreds.

Den amerikanske producent af Barbie-dukker lagde sag an mod Aqua, da de mente, at 'Barbie Girl' krænkede deres varemærke og desuden nedværdigede den kendte pigedukkes renommé ved at fremstille hende som en "blonde bimbo girl".

Ved en domstol blev det konkluderet, at Aqua havde ret til at parodiere 'Barbie Girl' i deres sang, fordi det hører under retten til ytringsfrihed i USA.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter