Østerbro-drabssag: Sigtet slap for forvaring i tidligere sag

Den 27-årige drabssigtede er tidligere idømt forvaring. Højesteret lavede dommen om.

Det er i et boligkompleks på Vangehusvej på Ydre Østerbro i København, at de tre formodede drab på ældre borgere er sket. Arkivfoto. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Det er ikke længe siden, at en voldsom sag om tre formodede drab rystede beboerne i et boligkompleks på Ydre østerbro.

Men nu føjer nye detaljer sig til den voldsomme drabssag.

For dommere og eksperter har nemlig tidligere vurderet, at den 27-årige mand, der er sigtet i sagen, var så farlig for andre mennesker, at han skulle straffes med fængsel på ubestemt tid - altså idømmes forvaring.

Det fremgår af en tidligere straffesag mod manden, som først kan omtales nu, hvor Østre Landsret har valgt at ophæve det navneforbud, der frem til nu har været i sagen.

Efter voldtægt og drabsforsøg: Til fare for andre

For ti år siden voldtog manden som 17-årig en kun 14-årig pige, og da han sad fængslet for overgrebet, udsatte han på voldsom vis en kvinde for drabsforsøg og forsøg på voldtægt.

I både byretten og landsretten vurderede dommerne dengang, at han var så farlig, at han skulle idømmes forvaring.

- Tiltalte frembyder uanset hans unge alder en så væsentlig fare for andres liv, legeme, helbred eller frihed, at det findes påkrævet af anvende forvaring i stedet for fængsel for at forebygge denne fare, står der i byrettens dom i den gamle sag fra 2011.

Under sagen blev der lagt vægt på, at manden havde en svært forstyrret personlighed, at han havde en impulsiv adfærd, og at han var præget af manglende forståelse for gængse normer og manglende omtanke for andre.

Dengang var han den yngste nogensinde til at modtage en tidsubestemt straf.

Sådan lød det, da politiet 15. marts fortalte om de formodede drab på Østerbro i København:

Højesteret afviste forvaring

Men da sagen om voldtægt og drabsforsøg i 2012 nåede Højesteret, lød dommen anderledes.

På grund af hans unge alder på gerningstidspunktet mente dommerne nemlig ikke, at han skulle idømmes forvaring.

- Under hensyn til, at han var 17 år på gerningstidspunkterne og ikke tidligere har været straffet, finder Højesteret, at der - uanset karakteren af den pådømte kriminalitet og oplysningerne om hans person - ikke er fuldt tilstrækkeligt grundlag for at anvende forvaring i stedet for fængsel, står der i Højesterets dom fra 2012.

Højesteret nåede frem til, at manden i stedet skulle straffes med syv års fængsel.

Nægter sig skyldig i drab

I den nuværende sag om tre mulige drab i boligkomplekset på Østerbro i København har den nu 27-årige mand nægtet sig skyldig i drabsmistanken.

I første omgang vurderede politiet, at de tre ældre døde af naturlige årsager.

Det var først efter henvendelser fra pårørende og beboere, at politiet lavede nye undersøgelser og fandt ud af, at de ældre var blevet dræbt.

Beboere har til DR Nyheder fortalt, at manden jævnligt kom i boligkomplekset, fordi et af hans nære familiemedlemmer boede der.

Manden, der er dansk statsborger med udenlandsk baggrund, har taget navneforandring i tiden mellem den gamle og den nye sag.

Det er i et boligkompleks på Vangehusvej på Ydre Østerbro, at en 26-årig mand ifølge politiet har dræbt tre ældre personer. Han nægter sig skyldig.

Politiets mistanke

  • Den 7. marts afgik en 81-årig kvinde ved døden. Efter dødsfaldet gjorde familien opmærksom på mærkelige hævninger på kvindens dankort efter hendes død.

  • Politiet efterforskede sagen og anholdt 9. marts en 26-årig mand for drab på kvinden.

  • Sagen førte til, at beboere i området henvendte sig til politiet, fordi der havde været flere dødsfald i området.

  • Politiet gik ind i sagen og undersøgte seks dødsfald i bebyggelsen siden begyndelsen af 2018.

  • Et dødsfald var naturligt. To dødsfald skulle undersøges yderligere. Tre dødsfald var ifølge politiet drab:

  • Det gælder en 83-årig kvinde, der døde 7. februar. En 80-årig mand, der døde 2. marts. Og den 81-årige kvinde, der døde 7. marts, som fik sagen til at rulle.

  • Den 83-årige kvinde var allerede kremeret, fordi man troede, der var tale om en naturlig død. Derfor er hendes lig ikke blevet obduceret.

  • Den 80-årige mand var i første omgang vurderet til at være død af naturlige årsager, men han er siden blevet obduceret. Resultatet viste ifølge politiet, at han blev kvalt.