Østersøen er det mest døde hav

Østersøen er det mest døde hav i verden. Det viser en amerikansk undersøgelse, og det har bragt Verdensnaturfonden i oprør.

Indbydende ser denne strand ud ved Bornholm. Men Østersøen er det mest døde hav i verden, viser en amerikansk undersøgelse. (Foto: Rasmus Kahlen © DR Bornholm)

Kun det døde hav er mere dødt end Østersøen, men her er det naturligt på grund af salt. I Østersøen skyldes det forurening.

Det er den nedslående konklusion fra det amerikanske World Resource Institut.

- Det er det mest forurenede og døde hav i verden. det er pinligt for vores region. Vi er rige og veluddannede - og vi har stadig ikke løst problemet, siger Lennart Gladh, der er verdensnaturfondens projektkoordinator for Østersøen.

Stort område uden ilt

Et havbunds-område på størrelse med Danmark ligger dødt uden ilt i Østersøen - og det skyldes især fosfor og nitrater fra landbruget. Og det er især de otte andre Østersølandes skyld - mener Ole Harrild fra Bornholmsk Landbrug

Lennart Gladh fra Verdensnaturfonden - kræver at både EU og østersølandenes statsministre nu gør noget ved sagen.

- Jeg frygter at østersøen kollapser totalt - hvis vi ikke gør noget. Vi kræver at statslederne i landene omkring østersøen træder til - miljøministrene kan ikke løse problemet. det er alt for stort, siger han.