Østeuropæere bygger danske plejehjem og børnehaver

Virksomheder fra Tyskland og Østeuropa bygger danske plejehjem og børnehaver i stor stil. Og det kan være problematisk, mener 3F.

Hvert år investerer de danske kommuner over 17 milliarder i renoveringer og nyt byggeri. Men opgaverne bliver altså i en del tilfælde udført af udenlandske virksomheder. (© DR)

Hvert tredje kommunale byggeri har østfirmaer tilknyttet.

Det viser en

kortlægning
af de 352 største kommunale byggerier, som Fagbladet 3F har foretaget.

De udenlandske virksomheder kommer oftest fra Østeuropa eller Tyskland og medbringer selv deres ansatte til at arbejde på byggepladserne.

Billig arbejdskraftHvert år investerer de danske kommuner over 17 milliarder i renoveringer og nyt byggeri. Men opgaverne bliver altså i en del tilfælde udført af udenlandske virksomheder.

- Øst-arbejderne scorer kassen på billig

arbejdskraft
og hyrer ikke lærlinge. Det er ærgerligt, at kommunerne ikke gøre mere for at sikre danske
arbejdspladser
, når
arbejdsløsheden
i byggebranchen er stor, siger Palle Bisgaard, forhandlingssekretær i 3F til fagbladet.Behøver ikke være ulempe

Men det behøver ikke være en ulempe at hver tredje firma på de kommunale byggepladser er fra Østeuropa.

- Der er principielt ikke noget i vejen for at vælge østeuropæisk

arbejdskraft
til at lave en opgave, hvis det er billigst og bedst. Man skal bare sikre sig at føre kontrol med, at det også er det, der sker, siger Bent Greve, professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet.

Han forklarer, at problemet kan være, at de Østeuropæiske virksomheder ikke overholder de danske regler om løn og arbejdsvilkår.

- Problemet kan være, at de ikke overholder de regler, som vi har i Danmark om løn og arbejdsvilkår, siger Bent Greve, professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet.Kommuner skal stoppe snyd med lønStatens styrelser og virksomheder har allerede forpligtet sig til at bruge arbejdsklausuler for at sikre dansk løn og trygge arbejdsomgivelser. Men det er fortsat frivilligt for kommunerne, om de vil bruge arbejdsklausuler, når de udbyder kommunale byggeopgaver.

73 af landets 98 danske kommuner stiller i dag krav om, at der skal gives dansk løn, når der skal bygges stort i de danske kommuner.

Gentofte Kommune er en af de 73 kommuner, der har indført en arbejdsklausul. Det giver dem mulighed for at udøve ekstra kontrol i kommunerne og få de ansatte på byggepladserne til at vise sit ansættelsesbevis.

- På den måde kan vi sikre, at de ansatte bliver aflønnet efter overenskomsten, siger Søren Heisel, der er 2. viceborgmester i Gentofte Kommune til Fagbladet 3F.

Facebook
Twitter