Offensimentum-medlemmer siger undskyld til chikaneret journalist

Medlemmer af den nu lukkede gruppe opfordrede til at "kneppe hendes liv".

Offensimentum-gruppen blev lukket mandag. De seneste dage er flere lignende grupper dukket op. Blandt andet gruppen Offensimentum 2.0 der dog også blev lukket i går.

"Et mareridt af usselhed", "ækel" og en "total skandale for befolkningen".

Sådan lød nogle af kommentarerne til et opslag på Facebook-gruppen Offensimentum om freelancejournalisten Karina, der skrev en kritisk artikel om gruppen på sin blog.

Allerede morgenen efter begyndte hun at modtage trusler på Facebook, siger hun i dag radioprogrammet i P1 Debat, som du kan høre her.

- Om aftenen blev min blog lagt ned af et DDoS-angreb (ulovlig overbelastning af en hjemmeside, red.), i løbet af natten fik jeg besked om, at der var bestilt pizza og taxaer til min adresse. Og sådan er det foregået hele weekenden, siger Karina.

- Søndag aften fik jeg at vide, at de overvejede at få bandemedlemmer ud på min adresse. Det har da i den grad taget overhånd, siger hun.

Så sent som i aftes blev der sendt et billede af en galge til hendes Facebook-indbakke.

- Jeg opfatter det som en trussel. Dagen inden fik jeg en sms, hvor der stod, at mit liv var i fare, og jeg skulle kontakte en politistation, siger Karina.

Facebook valgte mandag at lukke Offensimentum-gruppen, efter sagen om Karina kom frem i dagens lys. De seneste dage er flere lignende grupper dukket op. Gruppen Offensimentum 2.0 blev også lukket i går.

Lægger sig fladt ned

Det var ikke kun Karina, der var gæst i dagens P1 Debat. Ud over flere forskellige eksperter stod hun også over for en af de unge mænd, der var medlem af Offensimentum, og som kommenterede på Karinas opslag på Facebook.

19-årige Oliver var også moderator af gruppen, hvor han kunne slette opslag. Sidenhen har han valgt at lægge sig fladt ned og give Karina en undskyldning.

- Det, der er foregået, er slet ikke acceptabelt på nogen måde. Jeg tager selv klar afstand fra det, og det ved jeg, at der er mange andre, der også gør, siger Oliver, der læser til politikadet.

- Jeg har lagt mig fladt ned og sagt, det ikke er i orden, siger han.

Ligesom mange andre var han med i gruppen, fordi han synes, at det onde og grænseoverskridende kan være sjovt.

- Hængt ud som voldspsykopat

I P1 Debat opfordres lytterne til at ringe ind og give deres mening. Det var også tilfældet i dagens program, hvor 23-årige Mads mod slutningen af programmet ringede ind.

Han var medlem af Offensimentum, men vil ikke sammenlignes og sættes i bås med en "en bunke teenagere."

- Fordi man kommenterer derinde, så bliver man hængt ud som en voldpsykopat og en, der kan finde på at hacke andre. Karina er også helt opmærksom på, hvad jeg snakker om, siger Mads.

Han mener, at de, der støtter journalisten Karina, lægger navne op på Facebook af Offensimentum-medlemmer, velvidende at de ikke vil have deres navne delt.

- De gør lige nøjagtig det samme, som man gør i Offensimentum. De deler ikke klamme videoer, men de sidder og hænger folk ud, og det er da dobbeltmoralsk, siger Mads, der ligesom Oliver drømmer om at komme ind i politiet.

Du kan høre klippet fra P1 Debat herunder:

0:00

- Har du sendt et billede af Hitler?

Under interviewet med Mads tog debatten dog en drastisk drejning, da Karina spørger ham:

- Mads, er det dig, der har lagt et billede med Hitler på min Facebook-tråd?

Det afviser Mads i første omgang.

- Er du sikker på det? Der var en Mads, som skrev nogle virkelig grimme ting og lagde et billede ud af Hitler, hvor der stod noget med, at ”vi går efter den her jøde.” Er det dig, Mads?, spørger Karina igen.

Mads afviser igen i første omgang, men indrømmer kort efter, at det er ham, der har lagt billedet op.

- Jeg vidste ikke på pågældende tidspunkt, at hun (Karina, red.) er af jødisk afstamning. Havde jeg vidst det, så havde jeg ikke postet det, fordi så vidste jeg, hvor hårdt det ville have ramt, siger Mads.

Flere undskylder

Karina kommer Mads til undsætning og fortæller, at han efterfølgende har sendt en besked til hende, og de har haft en fin snak.

- Den handlede om lidt det samme som med mange af de andre drenge. At de godt kan se, det her er gået over grænsen, siger Karina.

Hun vil ikke fortælle i detaljer, hvad Mads sagde til hende, men det vil han selv:

- Jeg kan huske det ordret. Jeg har undskyldt for, at jeg havde postet noget, der kunne have ramt dig og din familie. Og det er jeg selvfølgelig ked af, hvis det var gået over dine grænser, siger han.

Chikane fortsætter

Selv om Offensimentum er lukket, og nogle af de unge mænd altså fortyder i dag, så fortsætter chikanen mod Karina, der også har fået "ting og sager" på Facebook i dag.

På trods af den massive chikane, som hun har været udsat for, tager hun imod alle dem, der nu siger undskyld.

- Jeg ønsker ikke at ødelægge nogens liv, siger Karina.

- Det var også derfor, at Oliver og jeg gav hinanden et kram, inden vi kom ind i studiet.

FacebookTwitter