Offentlig fond bag CBS-rapport: Tilbagebetaling kan komme på tale

Fond under Natur- og Erhvervsstyrelsen vil først se på eventuelle fejl, når endelig rapport er offentliggjort.

Fonden bag finansieringen af den rapport fra CBS, der konkluderede at danske miljøregler er skyld i, at danske landbrug taber milliarder af kroner, vil først se på et eventuelt tilbagebetalingskrav, når den endelige rapport foreligger. (Foto: Brian Bergmann © Scanpix)

Det var en forudsætning for den offentlige støtte, der blev givet til Bæredygtigt Landbrug, at landbrugsorganisationen fik Copenhagen Business School (CBS) til at udføre et uvildigt forskningsprojekt. Og først når rapporten ligger i endelig form, kan bestyrelsen i Promilleafgiftsfonden, der hører hjemme under Natur- og Erhvervsstyrelsen, tage stilling til eventuelle fejl, mangler og bias i rapporten.

Sådan siger Michael Brockenhuus-Schack, der er formand for bestyrelsen i Promilleafgiftsfonden, til DR Nyheder.

- Vi valgte at støtte projektet, som det var ansøgt, men det er klart, at det var af stor betydning for bestyrelsen, at det var en uafhængig og anerkendt institution som CBS, som skulle stå for projektet, siger han.

Bestyrelsesformanden havde forinden interviewet kun haft kort tid til at se den dokumentation, som DR Nyheder det seneste døgn har bragt. Dokumenterne viser blandt andet, hvordan der øjensynlig har været et tæt parløb mellem Bæredygtigt Landbrug og CBS om den uvildige forskningsrapport.

Blandt andet har forskeren Troels Troelsen medtaget tal og referater fra landbrugsorganisationen uden kildeangivelse, han har overvejet at nedtone data, som ikke passede ind i organisationens dagsorden, og han har personligt leveret politisk skyts til landbrugsforeningens formand.

- Det er jo selvfølgelig gætværk på nuværende tidspunkt, men i sin yderste konsekvens så må man jo sige, at hvis ikke rapporten lever op til det, der var ansøgt og bevilliget, så kan der jo komme en diskussion om tilbagebetaling af penge, siger Michael Brockenhuus-Schack.

Som led i bevillingen har Bæredygtigt Landbrug og dennes revisor, revisionsvirksomheden PwC, en pligt til at sikre, at pengene til projektet er blevet brugt indenfor rammerne af bevillingen. Promilleafgiftsfonden har i forbindelse med DR Nyheders dækning indskærpet den pligt over for parterne, siger bestyrelsesformanden.

Han vil derfor heller ikke selv kræve bilagene udleveret på nuværende tidspunkt.

- Det er vores opfattelse, at vi får det bedste resultat ved at lade et anerkendt revisionsfirma gennemgå materialet, siger han.