Officerer: Ørkesløs krig i Afghanistan

Hvis krigen i Afghanistan skal vindes, må fokus rettes mod Pakistan, siger flere kilder fra forsvaret til Jyllands-Posten.

Strømmen af taleban-krigere over grænsen fra Pakistan gør Danmarks krig i Afghanistan umulig at vinde, mener militær-eksperter. (© DR)

Danmark har siden 2002 haft soldater i Afghanistan og siden 2006 bekæmpet Taleban i Helmand-provinsen, men kilden til problemet og vejen til sejr ligger ikke i Afghanistan, men i Pakistan, siger flere danske officerer.

Krigerne strømmer til fra Pakistan

De taleban-folk, der jages i Afghanistan kommer nemlig ofte fra det uvejsomme bjergterræn bag den pakistanske grænse, hvor rekrutteringsgrundlaget er enormt.

Og så længe de ekstreme krigere let kan passere den 2.500 km lange grænse, vil de fortsætte med at strømme til fra træningslejre og koranskoler i Pakistan, vurderer major Nicolas T. Veicherts, der er souschef ved Institut for Strategi på Forsvarsakademiet:

- Det er ligesom en sprække, hvor der løber vand ind, men hvor vi ikke bare kan sætte fingeren i. Det er et kæmpestort problem, siger majoren til Jyllands-Posten. Og han bakkes op af chefen for operationssektionen i den danske bataljon i Afghanistan med fornavnet Casper:

Meningsløs operation

- Det er meningsløst, at vi slår en masse mennesker ihjel - og selv bliver påført tab i form af danske menneskeliv - når det ikke rigtig rykker noget på den lange bane. Det føles ørkesløst at blive ved, siger majoren.

Han oplyser, at hans efterretningssektion i flere tilfælde har sporet selvmordsbombere i Helmand-provinsen tilbage til Pakistan.

De mest fanatiske

Chefen for de danske styrker i Afghanistan, bataljonschef og oberst Jens Lønborg, taler om nogle "få tusinde overløbere" fra Pakistan i hele Afghanistan. Siden februar har de danske tropper i Helmand-provinsen har mødt 20-30 såkaldte "foreign fighters", lyder hans skøn.

- Problemet er, at det er dem, der er mest fanatiske og villige til at tage selvmordsvesten på, siger han:

- Amerikanerne har i en periode forhindret dem i at komme ind fra syd, men skulle vi helt standse tilstrømningen, vil det kræve langt flere soldater, end vi er villige til at sende herned. Vi kan ikke løse problemet fra Afghanistan, siger Jens Lønborg til Jyllands-Posten.

Et storpolitisk spørgsmål

Afghanistans præsident, Hamid Karzai, truede for få uger siden med at sende soldater over grænsen til atommagten Pakistan for at bekæmpe militante ledere i grænseområdet, og amerikanske styrker krydsede linjen midt i juni med det uheldige resultat, at flere pakistanske soldater blev dræbt.

Men et egentligt angreb kan indenrigspolitisk belaste den USA-venlige pakistanske præsident, Pervez Musharraf, betydeligt.

Danmark har mistet 14 soldater i Afghanistan siden 2002, mens 24 er blevet alvorligt sårede.

Facebook
Twitter