Officerformand: Forsvaret får svært ved at bidrage yderligere

USA har bedt Danmark om yderligere militær hjælp i kampen mod IS, men formanden for officererne i forsvaret har svært ved at se præcist, hvad man kan bidrage med.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) vil nu undersøge, om Danmark kan hjælpe militært i kampen mod IS. (Foto: christian Als © Scanpix)

Den danske udenrigsminister vil nu undersøge, hvordan Danmark kan hjælpe yderligere i kampen mod Islamisk Stat.

Men formanden for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark (HOD), Niels Tønning, sætter spørgsmålstegn ved, om det danske forsvar har kapaciteten til at bidrage yderligere militært.

- Jeg har svært ved at se, at vi har den robusthed tilbage i forsvaret, som gør, at vi kan bidrage med mere, end vi gør lige nu, siger han til DR Nyheder.

- De danske F-16 fly er for tiden ude af billedet, og tilsvarende er man også engageret i Mali, i Irak og ved Afrikas Horn. Det er ikke ensbetydende med, at der ikke er kapaciteter tilbage. Det må bero på, hvad forsvaret mener, man kan stille med, og hvad amerikanerne mener, vi kan bidrage med, siger Niels Tønning.

Mange kompetente enheder

Flemming Vinther, forbundsformand i Hærens Konstabel og Korporalforening (HKKF), mener godt, at Danmark kan bidrage yderligere i kampen mod Islamisk Stat, men det kommer an på, hvad USA og koalitionen har brug for.

- Danmark har et ret bredt militært repertoire at spille på, men det afhænger, af hvad politikerne beslutter sig for, og hvad koalitionen efterlyser, siger Flemming Vinther.

- Forsvarsforliget, som man er ved at implementerer, har gjort, at det danske forsvar ikke har samme langvarige styrke som tidligere. Men vi råder stadigvæk over masser af kompetente enheder, som vi kan bidrage med, siger han.

Forsvarschefen Peter Bartram har ikke ønsket at udtale sig om, hvad Danmark eventuelt yderligere kan bidrage med militært i kampen mod IS.