Officielle dokumenter: Svindelmistænkt kvinde opfandt fiktive projekter og overførte penge til sig selv

Politi mistænker kvinden for at overføre penge til egne bankkonti - blandt andet i Danske Bank.

Den 64-årige svindelmistænkte kvinde blev bortvist fra sit arbejde i Socialstyrelsen den 26. september. (Foto: Mediehuset Wiegaarden)

Dokumenter fra en svensk domstol løfter nu sløret for, hvordan en 64-årig kvinde ifølge politiet har svindlet den danske stat for 111 millioner kroner – penge, som skulle være kommet udsatte borgere til gavn.

Af dokumenterne fremgår, at mistanken mod kvinden blev vakt, fordi der var uoverensstemmelser mellem beløb udbetalt fra Socialstyrelsen til en kommune. Det skete ved et tilsyn i august 2018.

Det fremgår ikke, hvilken kommune der er tale om.

Samtidig viser dokumenterne, at styrelsens penge blev overført til en konto i Danske Bank, som ikke tilhørte kommunen.

- Socialstyrelsen undersøgte datasporet nærmere og konstaterede, at det var skyldneren (den 64-årige kvinde, red.), der havde behandlet alle udbetalingerne, står der i dokumenterne, der er sendt fra Sø- og Handelsretten i Danmark til den svenske domstol.

Politiet mener, at kvinden manuelt ændrede de kontonumre, der blev overført tilskudsmidler til, så pengene blev overført til en række konti, som tilhørte hende selv.

Efterfølgende rettede hun kontooplysninger tilbage til de rigtige modtageres kontonumre - formentlig for at sløre svindlen.

- Mistænkte ændrede samtidig indeholdet i de breve, der blev sendt fra Socialstyrelsen til modtagerne af pengene, står der i dokumenterne.

Politiet mistænker også kvinden for at have oprettet fiktive og ikke-eksisterende projekter, så det lignede, at projekterne skulle have offentligt tilskud. I stedet overførte hun pengene til sig selv.

64-årig kvinde: "Tager det som det kommer"

En svensk domstol er involveret i sagen, fordi den danske stat har begæret den mistænkte kvinde konkurs.

I den forbindelse er der blandt andet blevet beslaglagt et hus, som kvinden har haft i Åkulla nær Varberg i det sydlige Sverige.

I går ransagede politiet huset og beslaglagde en række ting – heriblandt en router, papirer, tomme simkortholdere og en æske til en Nokia-telefon, viser dokumenterne.

Politiet har ønsket at ransage huset, fordi "der er grund til at tro, at der i forbindelse med ransagningen kan sikres relevant dokumentation eller beviser vedrørende den omfattende økonomiske kriminalitet", står der i retsdokumenterne.

I forbindelse med spørgsmålet om at erklære kvinden konkurs – en sag som Sø- og Handelsretten behandler – har kvinden været i kontakt med sin advokat.

Ved et retsmøde for en uge siden oplyste advokaten, Nima Nabipour, at han "har drøftet sagen med sin klient, og hun har sagt, at hvis hun modtager en opkrævning, må hun betale, og at hun i øvrigt tager det, som det kommer".

Kvinden er sigtet for databedrageri og varetægtsfængslet in absentia. Hun er desuden efterlyst internationalt.

Der løber renter på

Den 64-årige kvinde var, da mistanken mod hende opstod, ansat i tilskudsadministrationen i Socialstyrelsen.

Styrelsen overtog først tilskudsforvaltningen i august 2015, og inden da var det kontor, som kvinden arbejdede på, en del af Socialministeriets departement.

Hun mistænkes for at have bedraget for mindst 111 millioner kroner i satspuljemidler i perioden fra 2002 til 2018.

Af dokumenterne fremgår, at kravet mod kvinden kan blive flere millioner kroner større, da der blandt andet løber renter til.

Da kvinden har været ansat i tilskudsadministrationen i mere end 40 år, skal efterforskningen desuden klarlægge, om der er sket mistænkelige overførsler endnu længere tilbage i kvindens ansættelsesforløb.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk