Officielt: Nu må 50 personer forsamles

Forsamlingsforbuddet hæves til 50 personer fra 10 personer.

(Arkivfoto) Der var stadig brug for hue, da forsamlingsforbuddet blev indført 17. marts,. Her advarer et skilt på havnefronten i Aalborg om forbuddet. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Forsamlingsforbuddet hæves mandag til 50 personer fra 10 personer. Det fremgår af en bekendtgørelse fra Sundheds- og Ældreministeriet natten til mandag.

Det var ventet, da regeringen og partierne tidligere har aftalt, at forsamlingsforbuddet ville blive hævet til mellem 30 og 50 personer fra 8. juni.

Forsamlingsforbuddet på ti personer blev indført 17. marts, efter at en hastestramning af epidemiloven blev vedtaget i Folketinget.

Den tillod sundhedsministeren at indføre forsamlingsforbud grundet coronavirus via bekendtgørelser. Siden marts er forbuddet blevet forlænget flere gange.

Svømmehaller og træningscentre genåbner

Her fremgår det, at alle lokaler, hvor der udøves idræts- og fritidsaktiviteter, herunder spillehaller, lege- og badelande, svømmehaller og træningscentre åbner for offentligheden.

Det fremgår ikke af bekendtgørelsen, hvilke retningslinjer faciliteterne åbner under. Det forventes, at retningslinjerne bliver præsenteret mandag.

Fredag lagde regeringen desuden op til, at der ville være en række undtagelser, hvor endnu flere personer kan være samlet end 50.

Det inkluderede alle arrangementer, hvor deltagerne "i det væsentlige" sidder ned, såsom tilskuere ved fodboldkampe. Her ville forsamlingsforbuddet være op til 500 personer.

Dette er der intet om i bekendtgørelsen natten til mandag. Ifølge Sundheds- og Ældreministeriets presseafdeling vil der komme flere oplysninger herom mandag.

Det fremgår ikke, hvilke partier ud over regeringen der har indgået aftalen om forsamlingsforbuddet på 50 personer og åbningen af fritids- og idrætsfaciliteter.

Forsamlingsforbuddet er siden i starten af marts blevet skærpet mere og mere for at forhindre spredning af coronavirus.

Mandag bliver forbuddet for første gang løsnet, når det bliver tilladt at samles op til 50 personer. Det fremgår af en bekendtgørelse fra Sundheds- og Ældreministeriet natten til mandag.

Tidslinje over regler i forsamlingsforbud:

  • Den 6. marts sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at myndighederne opfordrede til at udskyde eller aflyse arrangementer med over 1.000 personer. Der var på det tidspunkt ikke tale om et forbud.

  • Få dage senere lød det fra regeringen, at den ville forbyde forsamlinger på mere end 100 personer.

  • Det forbud trådte i kraft 16. marts, efter at Folketinget havde vedtaget en hastestramning af epidemiloven, der netop gjorde det muligt at begrænse forsamlingsfriheden.

  • Dagen efter skærpede regeringen forbuddet yderligere og forbød flere end ti personer at samle sig. Det omfattede både indendørs og udendørs, offentlige og private arrangementer.

  • Forbuddet gjaldt i første omgang indtil den 30. marts. Efterfølgende blev det forlænget til 14. april, dernæst til 18. april, til 11. maj og siden til 8. juni.

  • Mette Frederiksen sagde på et pressemøde 6. april, at forbuddet mod forsamlinger på over 500 ville gælde til tidligst 1. september. I forlængelse af det blev alle sommerens festivaler aflyst.

  • Forsamlingsforbuddet hæves til 50 fra 8. juni, mens det forventes hævet yderligere fra 8. juli og igen fra 8. august.

/ritzau/