Ofte tilfældigt om man opdager mænds brystkræft

4000 danske kvinder bliver hvert år ramt af brystkræft. Det samme gør 22 danske mænd. Men det er ofte tilfældigt, at mændenes sygdom bliver opdaget.

- Mænd er i mange tilfælde blevet behandlet tilfældigt. Både når det gælder diagnostik, operation og behandlingen, siger afdelingslæge Marianne Lautrup om mænds brystkræft.

Over 4000 danske kvinder bliver hvert år ramt af brystkræft. Det samme gør 22 danske mænd.

Men det er ofte tilfældigt, at mændenes sygdom bliver opdaget. Og behandlingen af mændenes sygdom er ofte ligeså tilfældig, viser ny forskning.

Tilfældig behandling

Afdelingslæge og ph.d ved Mammacenteret på Vejle Sygehus, Marianne Lautrup, har gennemgået 500 journaler. Og tendensen er klar.

- Mænd er i mange tilfælde blevet behandlet tilfældigt. Både når det gælder diagnostik, operation og behandlingen. Mange mænd er heller ikke blevet kontrolleret ti år efter operationen, ligesom kvinderne bliver. Og som retningslinierne siger de skal, siger Marianne Lautrup til dr.dk/p4.

Opdaget for sent

Behandlingen har altså ofte været tilfældig eller mangelfuld. Samtidig bliver mændenes brystkræft ofte opdaget for sent.

- Når vi møder mændene på sygehuset, har kræften spredt sig i 50 procent af tilfældene. En kræft, der bliver opdaget sent, har jo en dårligere prognose end en kræft, der bliver opdaget tidligt. Og en kræft, der ikke bliver behandlet på den optimale måde, har jo heller ikke den samme gode prognose som en kræft, der bliver behandlet på den bedste måde, siger Marianne Lautrup.

Læge: Ingen grund til bekymring

60-årige Villy Danielsen fra Sydals fandt for seks år siden en knude i sit højre bryst. Han gik straks til sin læge, men her var beskeden, at der ikke var grund til bekymring.

Først da Villy Danielsen var på sygehuset for at blive undersøgt for smerter i hånden, opdagede lægerne brystkræften ved et tilfælde.

Og så gik det stærkt. En uge efter fjernede lægerne knuden i det højre bryst. I dag ærgrer Villy Danielsen sig over forløbet.

- Jeg er skuffet over, at de praktiserende læger ikke ved nok om, at mænd kan få brystkræft. Og at de mener, at en knude er en bagatel, siger Villy Danielsen til dr.dk/p4.Flest mellem 45 og 74 årBrystkræft rammer både yngre og ældre mænd, men flest i alderen fra 45 til 74 år.

Det er uklart, hvorfor mænd får brystkræft, men meget tyder på, at det skyldes, at mænd danner mere af det kvindelige kønshormon østrogen, når de bliver ældre.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:4fee7841860d9a128003e557