Også farligt at stoppe med at tage steroider

Vi har længe vidst, at det er farligt at tage steroider for at få store muskler. Nu viser forskning, at det også er farligt at stoppe igen. Steroider stopper nemlig den naturlige produktion af hormonet testosteron.

Steroider kickstarter musklerne, når man styrketræner, men de standser også den naturlige produktion af de mandlige kønshormom testosteron. (© Stock.xchng)

10.000-15.000 mænd i landets fitnesscentre supplerer vægttræningen ved at kickstarte musklerne med steroider. Det gør de selv om det længe har været fremme, at steroiderne kan give virkninger som leverskader, nedsat forplantningsevne og øget aggressivitet.

Nu slår forskning fast, at steroiderne også giver bivirkninger, når mændene stopper med at tage dem, skriver Urban.

- Det kan godt være, at muskelmassen går frem, men den går stærkt tilbage, når man er stoppet med steroiderne, og man kommer nærmest i overgangsalderen, siger cand. scient. Thue Kvorning fra Syddansk Universitet.

Når man piller ved naturenHan er tilknyttet Institut for Idræt og Biomekanik og har i sin Ph.D.-afhandling forsket i, hvad der sker, når man piller ved kroppens naturlige produktion af testosteron.

- Når man tager anabole steroider, indtager man faktisk den kemiske kopi af det mandlige kønshormon testosteron. Steroiderne styrker effekten af styrketræningen, men standser også mandens egen produktion af testosteron, fordi kroppen vil forsøge at regulere testosteron-niveauet til et naturligt leje. Derfor har mændene ikke noget testosteron i kroppen, når de stopper kuren, siger Thue Kvorning.

Antidoping Danmark har støttet projektet økonomisk, og her glæder man sig over resultatet.

- Vores budskab er blandt andet, at længerevarende brug af anabolske steroider kan medføre impotens og manglende evne til at få børn, siger Jakob Berget, konsulent i Antidoping Danmark.

60 fitnesscentre har frivilligt meldt sig til et testprogram. I 2006 var der doping i 44 ud af 219 prøver. Det svarer til cirka 20 procent og skiller sig markant ud fra dopingprocenten blandt eliteudøvere på 0,6 procent.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk