Ólavur flytter ikke hjem før han har ret til at blivet viet i kirke

Færøske homoseksuelle bliver generelt behandlet bedre i samfundet, men de har stadig ikke ret til at blive gift.

Det bliver godt, når vi kan blive borgerligt viet på Færøerne, men mine fulde rettigheder er først opnået, når jeg kan blive viet i kirken, siger Ólavur Eysturdal, der sagtens kan forene sin homoseksualitet med livet i kirken. (Foto: Mads Petter Kühnel)

Indtil for et par år siden var det normalt for færøske homoseksuelle at flytte væk fra deres fødeøer til et sted, hvor de følte sig mere respekteret.

Men denne tendens er nu vendt, og færøske bøsser og lesbiske føler sig ikke længere nødsaget til at forlade deres hjemland.

Både LGBT og flere færøske homoseksuelle bekræfter over for P1 Feature, at det er blevet lettere at være homoseksuel på Færøerne.

- Da jeg som homo flyttede til København for otte år siden, flyttede jeg i eksil, fordi jeg ikke følte, at det færøske samfund respekterede os. I dag flytter færøske homoer ikke længere i eksil, men vi mangler stadig nogle helt basale rettigheder, før jeg vil flytte hjem, siger Ólavur Eysturdal.

Lov om homovielser bliver nedstemt

Inden for de næste uger skal et lovforslag om at gøre det muligt for to personer af samme køn at blive borgerligt viet på Fæerøerne til afstemning i Lagtinget.

Men forslaget er nedstemt på forhånd, da lagmanden, Kaj Leo Holm Johannesen, har meddelt, at regeringen vil stemme imod.

Lagtingsmedlemmerne bag forslaget mener, at regeringens støtteparti, det lille kristne parti Miðflokkurin, har stillet ultimative krav om et samlet nej og ikke har villet lade det være op til hver enkelts samvittighed, hvordan der skal stemmes.

Kristen og homoseksuel

27-årige Ólavur Eysturdal kommer fra Klaksvik og har altid følt sig meget tilknyttet til forskellige kirker og menigheder. Men på Færøerne var det svært både at være kristen og homoseksuel.

I dag er han kordegn i den færøske kirke i København og husker tilbage på den turbulente tid på Færøerne.

- Da jeg var mindre, kunne der godt være nogle meget voldsomme taler fra prædikestolen. Der blev vi fortalt, at det at være homo, er den største synd af dem alle. Så der tænkte jeg, at der måtte være noget fuldstændig galt mig. Det må være en direkte adgangsbillet til helvede.

Det blev en af mange grunde til, at han som 19-årig, valgte at købe en enkelbillet til København, hvor han har boet siden.

Ingen ældre homoseksuelle på Færøerne

Da det tidligere var normalt at flytte væk fra Færøerne, hvis man var tiltrukket af det samme køn, er bestyrelsesmedlem i LGBT, Sonja Jógvansdóttir på 37 år den ældste, der er sprunget ud.

Hun bekræfter, at det er blevet lettere at leve som homoseksuel på Færøerne de seneste år.

- Det er først nu indenfor de seneste par år, at homoseksuelle er blevet en del af billedet i det færøske samfund. Det var helt almindeligt for nogle politikere at kalde det en kønsvildfaren - det var noget man skulle skamme sig over - at være homoseksuel, siger hun til P1 Feature.

- Vi elsker vores land og vi vil gerne være her, det vil vi virkelig. Og det er en meget ny ting, at man som homoseksuel ikke ser sig nødsaget til at fraflytte øerne.

Fulde rettigheder skal få folk til at flytte hjem

Sonja Jógvansdóttir er sikker på, at der er masser ældre homoseksuelle, der har affundet sig med at leve i heteroseksuelle forhold. Hun håber, at mange af dem, der er flyttet fra øerne vil vende hjem, hvis homoseksuelle opnår flere rettigheder end de har i dag.

Ólavur Eysturdal vil ikke flytte hjem, før der er ligeret i ægteskabslovgivningen, og han synes ikke, det er nok, at han kan blive borgerligt viet.

- Det bliver godt den dag det bliver muligt for homoseksuelle at blive borgerligt viet på Færøerne, men mine fulde rettigheder er ikke opnået på Færøerne før jeg kan blive viet i kirken. Kirken er en del af mig, og jeg er en del af kirken, siger han.

FacebookTwitter