Ole på 67 var indlagt med coronavirus: Jeg havde en brændende ild i kroppen

67-årige Ole Eliasen har brugt den seneste uge isoleret i et lånt hus. I morgen må han komme ud igen.

(Foto: PRIVATFOTO)

Ole Eliasen har ligesom de fleste andre danskere holdt sig for sig selv den seneste tid.

Imens størstedelen gør det for ikke at blive smittet med coronavirus, gør Ole det for ikke at smitte andre.

67-årige Ole Eliasen var nemlig den første, som blev indlagt på Aarhus Universitetshospital i Skejby for at blive behandlet for coronavirus. Det blev han 9. marts.

Inden da havde han været på skitur til St. Johann in Tirol i Østrig sammen med sin ene søn og tre venner.

Der blev stået på ski, hygget med god mad og drikkelse og stået lidt mere på ski. Da de skulle hjem søndag 8. marts, var han godt smadret i kroppen, som man jo er, når man dagen inden har stået 40 kilometer på ski. Det samme var de andre.

Han var også varm, og det brændte i hovedet, men solen havde også stået højt over de østrigske alper.

De havde godt hørt om coronavirus, men da de hverken hostede eller havde vejrtrækningsproblemer, slog de det hen. Desuden havde der heller ikke været nyheder om smittede i St. Johann og de omkringliggende skisportssteder.

De havde dog hørt om flere smittede i Ischgl, der er een kendt østrigsk skisportsdestination, så de holdt god afstand i lufthavnen.

- Det var ikke før, jeg steg af flyet, at jeg fik det skidt, siger Ole.

Bekymrede venner

På den lange gåtur fra flyet til bagagebåndet i Københavns Lufthavn fik Ole det dårligt. Han begyndte for alvor at få vejrtrækningsproblemer og blev mere og mere utilpas.

Og det tager man seriøst, når man er hjertepatient.

Ole og Casper Eliasen på skitur i Østrig. De blev begge smittet med coronavirus. (Foto: PRIVATFOTO)

På køreturen fra København til hjembyen Aarhus fik han det bare værre og værre. Situationen blev så slem, at hans søn ringede til Aarhus Universitetshospital i Skejby.

I bilen tog han noget af sin hjertemedicin, der hjalp lidt og gav ham lidt mere ilttilførsel. Men da de nåede til Skanderborg var hans tilstand så kritisk, at hospitalet var ved at sende en ambulance.

Det endte dog med, at sønnen Casper trådt speederen i bund og kørte til Skejby.

- Vi blev mødt af tre hospitalsansatte i de karakteristiske gule "rumdragter", og jeg blev lagt på en isolationsstue. Jeg kunne slet ikke gå selv, og jeg rystede en del. Det var en traumatisk oplevelse - nok mest for de andre, siger Ole.

Mens Ole selv synes, at han var ved bevidsthed under hele bilturen, husker hans medpassagerer det anderledes.

- Jeg synes ikke, jeg var ved at dø, men det synes de andre. Det er ikke en sjov diskussion at have, siger Ole.

Ilt og isolation

Ole fik først og fremmest tjekket hjertet, fordi han har haft problemer med det før. Det viste sig dog, at det ikke var hjertet, som den var gal med denne gang, men derimod coronavirus.

Og hvordan føles det så at have coronavirus? For Ole er det især den brændende fornemmelse i kroppen, som han husker.

- Der var en brændende fornemmelse, som bevægede sig rundt i kroppen. Det var en enorm varme, der brændte og stak, og som var meget ubehagelig. Det var som om, at virusset løb rundt i kroppen og irriterede, hvor det kunne, fortæller han.

Ole fik ilt og blev relativt hurtigt stabiliseret. Det hjalp også, at han har været indlagt på Skejby før. Han følte sig i meget trygge hænder.

Han blev indlagt mandag, og allerede tirsdag var han i bedring. Fredag den 13. marts blev han udskrevet.

Selvom Ole Eliasen har været i isolation i en uge, har han også forsøgt at få noget frisk luft ved at tage en tur på cyklen - selvfølgeligt med god afstand til alle andre. (Foto: Sanne Nyland Christensen © dr)

Lige siden har han boet ved siden af sin anden søn i Højberg i et ubeboet hus, som han fik lov at låne.

Sønnen har sendt beskeder rundt til naboerne for at gøre opmærksom på, at Ole bor i huset, som han har lånt. Så hvis de ser lys, så er der ikke indbrud. Han har også gjort naboerne opmærksom på, at faderen er smittet med coronavirus.

- Der er jo et usynligt kryds på døren. Det er mærkeligt at være en, som folk ikke må komme i nærheden af. Nærmest som om, at man er ramt af pest, siger Ole.

Hans søn og de tre andre fra skituren blev også testet positive for coronavirus. De har boet isoleret sammen i et hus lige siden. De slap dog for at blive indlagt ligesom Ole.

Heldige ikke at smitte andre

Ole er rask igen, og det har han efterhånden været i nogle dage. I morgen må han flytte hjem igen til konen og være noget mere ude, end han har været de seneste uger.

Når Ole ser tilbage på hele forløbet, er noget af det, han er mest lettet over, at han blev indlagt, lige efter at de landede i Danmark.

Dermed nåede han ikke hjem til sin lungesyge kone, som han kunne have smittet. Sønnen og vennerne nåede heller ikke at smitte andre.

Og når Ole har været ude at gå eller cykle, har han holdt god afstand til alle andre, hvilket han vil blive ved med et stykke tid.

Derfor forstår han heller ikke, at myndighederne igen og igen skal fortælle danskerne, at de skal holde afstand.

- Vi har en forpligtigelse til, at vi kan få samfundet til at fungere igen så hurtigt som muligt, og at så få dør som muligt. Det er så lidt folk skal give af deres personlige frihed, siger han.

- Det offer må vi give og komme hinanden ved på en anden måde.