Olielækkende skib er på vej i havn

Der vil blive holdt ekstra øje med fragtskibet, der har hul i brændstoftankene, under bugseringen.

Fragtskibet Victoria gik på grund for en uge siden nord for Fyn. (Foto: KIM RUNE © Scanpix)

Det portugisiske fragtskib Victoria, der i sidste uge stødte på grund nord for Fyns Hoved, er netop nu ved at blive bugseret på værft i Odense Fjord.

Det fortæller Daniel Ammitsbøl, der er vagtholdsleder og kaptajnløjtnant hos Forsvarets Operationscenter.

Da skibet stødte på grund, gik der hul på flere af dets brændstoftanke, og olien begyndte at sive ud i havet. Der blev efterfølgende fundet olierester på blandt andet øen Endelaves strand og ved As Vig.

Derfor holder Forsvaret nøje øje med fragtskibet under bugseringen, fortæller Daniel Ammitsbøl.

- Der er altid en risiko for, at der løber olie ud af tankene, og derfor har vi tre miljøfaretøjer, som følger skibet, og som kan opfange olien, hvis det skulle ske. Vi vurderer dog, at risikoen for, at det sker, er meget lille.

Den type olie, der er i brændstoftankene, størkner nemlig ved en temperatur på omkring seks grader, og havtemperaturen er lige nu på omkring to grader, og derfor er den fast på nuværende tidspunkt, fortæller Daniel Ammitsbøl.

- Derudover bugserer vi den ved en meget, meget lav hastighed, og da vejret er godt i dag, forventer vi ikke, at der er nogen høj risiko for, at det sker. Derudover er det mere hensigtsmæssigt at tømme skibet for olie, når den er kommet i dok, for en nødoperation på havet tager meget lang tid, og der vil være uforudsigelige risici som dårligt vejr.

Fragtskibet gik på grund fredag i sidste uge. Men ifølge Daniel Ammitsbøl er der mange aktører, som skal ind over, før en bugsering kan finde sted, og derfor har det taget en uge at få bjergningsplanen på plads.

- Den største udfordring bliver koordinationen mellem alle de folk og enheder, som er på sagen. Det er en ekstraordinær hændelse, men vi øver det hvert år, så jeg er fortrøstningsfuld, siger han.

Daniel Ammitsbøl forventer, at fragtskibet vil være i havn omkring klokken 13.00 i dag.

Facebook
Twitter