Oliemilliardær accepterer dom i Dan-Bunkering-sag: 'Jeg ser med stor alvor på sagen'

Koncern vil ikke anke byretsdom på millionbøder og betinget fængsel til direktør for leverancer af jetbrændstof til brug i Syrien.

Koncernejer Torben Østergaard-Nielsen tager dommen mod hans virksomheder Dan-Bunkering og Bunker Holding for sanktionsbrud til efterretning. Foto: Claus Fisker © Scanpix

Den fynske virksomhed Dan-Bunkering og ejerselskabet Bunker Holding vil ikke anke den dom, de fik i byretten for to uger siden for at overtræde EU's sanktioner ved at levere jetbrændstof til brug i Syrien.

Det skriver Bunker Holding i en pressemeddelelse, efter at fristen for at anke udløb natten til onsdag.

- Vi skal opføre os ordentligt i alt, hvad vi gør. Jeg ser derfor med stor alvor på sagen og det faktum, at retten er kommet frem til, at EU-sanktioner er blevet overtrådt. Det er simpelthen ikke de værdier, vi står for, siger koncernejer Torben Østergaard-Nielsen i pressemeddelelsen.

Byretten idømte virksomhederne bøder på tilsammen 34 millioner kroner for leverancer af jetbrændstof, der endte i russiske kampfly i Syrien fra 2015 til 2017.

Topdirektør Keld Demant fik en dom på fire måneders betinget fængsel for at medvirke til nogle af leverancerne.

Virksomhederne havde forventet at blive frifundet, men vil gerne sætte punktum i sagen, fremgår det af pressemeddelelsen. Nu er det vigtigt at lære af dommen, mener koncernejeren Torben Østergaard-Nielsen.

- Som verdens største bunkervirksomhed har vi en forpligtelse til at gå foran, sætte de højeste standarder og sikre, at selskaberne til enhver tid overholder alle handelssanktioner, siger han.

Milliardæren Torben Østergaard-Nielsen er en af Danmarks rigeste mænd. Han ejer Bunker Holding-koncernen sammen med sine to døtre.

Stadig tillid til topdirektør

Den dømte topdirektør, Keld Demant, udtaler sig ikke selv i pressemeddelelsen. Men det fremgår, at også han accepterer dommen på fire måneders betinget fængsel.

Og han fortsætter i spidsen for Bunker Holding.

- Keld Demant har bestyrelsens og ejernes fulde tillid og fortsætter uændret som administrerende direktør i Bunker Holding, udtaler næstformand i selskabets bestyrelse, Klaus Nyborg.

Udover direktørposten er Keld Demant bestyrelsesformand i alle Bunker Holdings 66 datterselskaber, herunder Dan-Bunkering.

Ingen fra koncernen ønsker onsdag at stille op til interview, men den skriver, at kunder, leverandører og banker bakker op om koncernen efter dommen. Og at koncernen har styrket sin indsats for at overholde sanktioner siden 2017, altså siden de leverancer af jetbrændstof, som Dan-Bunkering og Bunker Holding nu er dømt for. Det er ifølge pressemeddelelsen virksomhedens første sanktionssag.

Anklager tilfreds

Bagmandspolitiet (SØIK), der førte sagen ved Retten i Odense, har onsdag ingen kommentarer til, at dommen ikke bliver anket.

Men senioranklager fra Bagmandspolitiet, Anders Rechendorff, erklærede sig tilfreds med dommen, umiddelbart efter den blev afsagt.

- Det er en historisk dom. Man har solgt og leveret jetbrændstof til Syrien i strid med de sanktioner, der var sat i verden for at undgå, at den syriske præsident Assad undertrykte civilbefolkningen, sagde Anders Rechendorff.

- Det siger noget om grovheden af overtrædelsen, at brændstoffet er gået ind i tankene på russiske jagerfly, som på vegne af Assad har bombet i Syrien, tilføjede han.

Anklagemyndigheden havde krævet to års fængsel til topdirektør Keld Demant og bøder til de to selskaber på tilsammen 400 millioner kroner. Selvom Retten i Odense udmålte en betydeligt lavere straf, var anklagemyndigheden ifølge Rechendorff stadig tilfreds. Han henviste til, at der er meget lidt dansk retspraksis på området.

Usædvanlig sag

Med beslutningen om ikke at anke sætter den fynske koncern punktum for en sag, som både eksperter og sagens parter har kaldt usædvanlig. Der er meget få sager i Danmark om brud på sanktioner.

Sagen kom frem, da DR i april 2019 på baggrund af fortrolige kilder og amerikanske retsdokumenter kunne afsløre, at Dan-Bunkering var involveret i leverancer af jetbrændstof til Syrien.

Det havde USA advaret Danmark om første gang i oktober 2016. Erhvervsstyrelsen politianmeldte Dan-Bunkering i februar 2017, men da DR bragte sagen frem, lå den hos Fyns Politi og blev ikke efterforsket. Det var Bagmandspolitiet, der havde sendt sagen over til Fyns Politi. Efter DR's afsløringer og massiv kritik fra justitsminister Nick Hækkerup tog Bagmandspolitiet i sommeren 2019 sagen tilbage.

Efterforskningen førte til, at Bagmandspolitiet rejste tiltale i november 2020. 14. december i år afsagde Retten i Odense dom.

I videoen nedenfor kan du se, hvordan jetbrændstoffet blev leveret og anvendt.