Olsen Banden, Elbæk og Saxo Bank: Her har indfødsretsprøven skabt debat

I dag finder indfødsretsprøven sted. Det har flere gange medført kritik.

Hvornår havde den første film med Olsen Banden premiere? Få svaret nede i artiklen. (Billede fra optagelse af 'Olsen Banden går i krig' fra 1978). (Foto: Henning Thempler © Scanpix)

I dag sætter 4.278 personer sig ned og tager den danske indfødsretsprøve.

Prøven skal bestås, hvis man ønsker at blive dansk statsborger.

Den har været voldsomt diskuteret og kritiseret, siden den blev afholdt første gang i 2007.

Her ser vi på nogle af de gange, indfødsretsprøven har skabt debat.

1

Det er ren udenadslære

Ren udenadslære lyder kritikken af prøven. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Ansøgerne kender på forhånd 35 af prøvens 40 spørgsmål. Det har gennem årene fået mange til at kritisere testen for at være ren udenadslære.

Sidste år mente formand for Foreningen af Lærere i Historie og Samfundsfag Dennis Hornhave Jacobsen, at alt for mange spørgsmål havde fokus på årstal og udenadslære.

- Var det her undervisning, var det faldet for alle kriterier for god undervisning. Det er laveste taksonomiske niveau (klassificering af opgavers sværhedsgrad, red.) hele vejen igennem, sagde han dengang.

Flere politikere har dog forsvaret prøven. Blandt andet Rasmus Jarlov (K).

2

Fejl i prøverne

Jellingstenene var ikke det korrekte svar i 2008. (Foto: Palle hedemann © Scanpix)

Allerede første gang, indfødsretsprøven blev afholdt, optrådte der flere fejl. Og siden er flere kommet til.

I 2008 skulle deltagerne svare på, hvornår ordet "Danmark" første gang optræder.

- Det er noget vås at sige, at ordet Danmark første gang optræder på Jellingstenen. Det er en fejl simpelthen, sagde Niels Lund, der er professor ved Saxo-Instituttet ved Københavns Universitet, dengang.

Sidste år indeholdt prøven to fejl. Den ene fejl opstod i spørgsmålet om, hvilket parti Uffe Elbæk er formand for. Men spørgsmålet var formuleret forkert, da han ikke er formand, men politisk leder (for Alternativet, red.).

Den anden fejl opstod i spørgsmålet om, hvilken bank der var blevet undersøgt for hvidvask. Det korrekte svar skulle være Danske Bank, men også Saxo Bank var blevet undersøgt og optrådte som en svarmulighed.

- Vi beklager meget, at der har været fejl i prøven, sagde Kasper Højvang Kyed, direktør for Styrelsen for International Rekruttering og Integration sidste år.

3

Olsen Banden

Spørgsmålet om den første film med Olsen Banden vakte stor kritik. Den er i øvrigt fra 1968. (Foto: Martin Fält / Nordisk Film © DR / Nordisk Film)

En af diskussionerne, der går igen omkring indfødsretsprøven, er, hvilken type viden, deltagerne skal have tilegnet sig for at opnå dansk statsborgerskab.

Og i 2016 gik bølgerne højt, da testen både var svær og samtidig havde spørgsmålet om, hvornår den første film med Olsen Banden havde premiere. Svarmulighederne var 1968, 1970 eller 1971. (Korrekt svar: 1968)

Enhedslistens daværende udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, var ikke imponeret over spørgsmålet.

- Det har ikke noget som helst at gøre med folks muligheder for at agere i det danske samfund, om de kan lære udenad, hvem der har instrueret Olsen Banden-filmene. Derfor er det grundlæggende absurd at lade det afgøre, om folk kan få statsborgerskab, sagde han.

Daværende integrationsminister Inger Støjberg (V) var da også enig i kritikken.

- Spørgsmålet om Olsen Banden er helt klart et af de spørgsmål, der skal rettes lidt til, sagde hun.

Efterfølgende er spørgsmålet forsvundet fra prøven.

Årets indfødsretsprøve blev offentliggjort klokken cirka 15 i dag. Du kan tage årets test her.