Om lidt letter flyene mod populære feriemål: 'Det er ikke ferie, som man husker det fra før pandemien'

Selvom charterflyene igen går mod varmere himmelstrøg, skal man ikke forvente en ferie, som man kender den.

Malta er det eneste land, der bliver gul, ifølge Udenrigsministeriets rejsevejledninger. (Foto: Darrin Zammit Lupi © Scanpix)

For første gang siden august sidste år frarådes mange af de populære feriedestinationer i Spanien ikke længere.

Det betyder, at de store rejseselskaber igen sætter flyene på vingerne med destinationer som Mallorca, Formentera og Gran Canaria.

Allerede næste lørdag afgår de første fuldt bookede fly mod Mallorca med Spies.

- Det er jo fantastisk, at de her meget populære rejsemål for danskere nu åbner, siger rejseselskabets direktør Jan Vendelbo, oven på en dag, hvor han har solgt langt flere rejser end nogen anden dag, siden coronaen slog benene væk under turismen i marts sidste år.

- Der er ikke fri leg

Også Malta og de portugisiske atlanterhavsøer Madeira og Azorerne går fra orange til gul i myndighedernes sikkerhedsvurdering.

Og man kan trygt booke sin ferie, siger Erik Brøgger Rasmussen, der er direktør for organisation og borgerservice under Udenrigsministeriet, som står for rejsevejledningerne.

Men man skal bare huske, at intet er, som det plejer.

- Det er ikke ferie, som man husker det fra før pandemien, og det skal man have med, når man tager ud. Der er stadig smitte, og det er der jo også i Danmark, og derfor vil der også i alle lande stadigvæk være restriktioner, mundbind, håndsprit, afstand - der kan være tidligere lukketider på restauranterne, som vi kender det herhjemme, siger han.

De nye rejsevejledninger træder i kraft i morgen klokken 16.00.

Man skal vænne sig til mange nye ting, når man tager på ferie.

- Det er bøvlet at komme igennem en lufthavn, der kan være krav om, at man skal vise test - alle de ting, vi også kender herhjemme fra, vil gælde på rigtig mange destinationer, så der er ikke fri leg, men der kommer nogle muligheder, vi ikke har haft i lang tid.

Restriktionerne kommer man ikke uden om, erkender Spies-direktør Jan Vendelbo.

- Der er jo restriktioner i de her lande, men stranden er den samme, solen er den samme, og maden er den samme.

Hold øje med landenes egne krav

Udenrigsministeriet understreger, at selvom et land bliver gult, så er det ikke nogen garanti for, at landet ønsker at tage imod rejsende fra Danmark.

Det samme understreger Vagn Jelsøe, der er chefkonsulent i Forbrugerrådet Tænk.

- Der kan være restriktioner i det land, man gerne vil hen til. Der kan være krav om karantæne eller vaccination eller tilsvarende, siger han.

Det kan også være, at et gult område igen bliver orange. Det kan være, hvis smitten stiger til over 60 coronasmittede per 100.000 over en uge.

Han råder folk til, at man holder sig til rejseformer, hvor man kan få sine penge igen.

- Det vil sige pakkerejser, kør-selv-rejser med åbne bookinger eller lignende. Hvis man har købt en pakkerejse, og UM fraråder rejsen, når man skal afsted, vil rejsebureauet normalt aflyse rejsen, og så får man pengene tilbage. Men hvis rejsen bliver gennemført, man har købt flybilletter og selv booket hotel, så hænger man på den, hvis man ikke er dækket af sin forsikring, siger han.

Smitten på de åbnede destinationer ligger under 50 smittede per 100.000 indbyggere over en uge. Til sammenligning er der 124 smittede per 100.000 i Danmark.

Mallorcas hoteller har som meget andet længe været lukket på grund af coronapandemien. (Foto: Enrique Calvo © Scanpix)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk