Omar El-Hussein: Arketypen på en vred ung mand

Den formodede gerningsmand bag terrorangrebene i København var arketypen på en vred ung mand, siger sociolog, der har mødt ham.

En gruppe unge fjernede de blomster, der lå på stedet, hvor Omar El-Hussein blev skudt og dræbt i ildkamp med politiet. Efterfølgende mindedes de deres døde kammerat. (Foto: © Jens Astrup, Scanpix)

Omar Abdel Hamid El-Hussein, den 22-årige mand, som politiet formoder står bag weekendens terrorangreb i København, deler mange karaktertræk med de unge, der begår kriminalitet og er medlem af bander. Men af en eller anden grund gik han et skridt videre.

- Han er lidt arketypen på en vred ung mand fra et udsat boligområde, siger Aydin Soei, sociolog og forfatter til bogen 'Vrede unge mænd', til P1 Morgen. Soei har også mødt Omar El-Hussein for et par år siden.

Vokset op i ghettoen

Omar El-Hussein har blandt andet trådt sin barne- og ungdomssko i Mjølnerparken og i Lundtoftegade på Nørrebro, de to øverste steder på den liste over udsatte boligområder, som Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter udgiver hvert år.

Netop den opvækst, mener Aydin Soei, har sat sit præg på El-Hussein og har været med til at skabe den følelse af at stå uden for samfundet, som mange unge indvandrerunge går rundt med.

- Da jeg mødte ham i 2011, var han en del af banden 'Brothas' i Mjølnerparken. På det tidspunkt ligger Mjølnerparken i krig med Hells Angels, Blågårds Plads-gruppen og La Raza ude fra Valby. Så Mjølnerparken var formodentlig det kvarter, der blev hårdest ramt af bandekonflikten.

Udstødt af samfundet

De unge fra de belastede boligområder er også fra en tidlig alder blevet vant til vold som en del af dagligdagen.

- Den generation, som han tilhører, der var 15-16 år, da bandekonflikten brød ud, har næsten alle sammen oplevet, at nogen i deres vennekreds er blevet likvideret. Mængden af våben er eksploderet, mens de har været børn og teenagere.

- Han virker ikke som den store ideolog. Hvis man kigger på ham, så bunder vreden jo først og fremmest i hans sociale position i samfundet. Han har ikke taget en adgangsgivende uddannelse efter folkeskolen, han har fået nogle alvorlige pletter på straffeattesten, der gør det svært at få arbejde.

Religion spiller også en rolle for bandemedlemmer

Tidligere klassekammerater fra VUC i Hvidovre beskriver, hvordan Omar El-Husseins temperament blussede op, når talen kom på konflikten mellem Palæstina og Israel, men ingen beskriver ham som synderligt religiøs.

Alligevel er han tilsyneladende blevet mere religiøs, mens han sad i fængsel for et knivoverfald i et S-tog. Kriminalforsorgen har i hvert fald indberettet El-Hussein til Politiets Efterretningstjeneste som radikaliseret.

Men oplevelsen af at være sat udenfor på grund af religion er meget udbredt også blandt kriminelle indvandrere, siger Aydin Soei.

- Det er meget udbredt blandt brune gadebandemedlemmer med mellemøstlig baggrund, at religion også udgør en del af deres krænkelsesfortælling.

Aydin Soei vurderer, at det er angrebet på Charlie Hebdo og det jødiske supermarked i Paris, der har inspireret den ny-løsladte El-Hussein.

- Han ville formodentlig ikke have gjort det sådan her, hvis det ikke havde været for Charlie Hebdo. Der er en høj grad af copy cat-effekt i det her.