Ombudsmanden: Ulovligt når unge asylpar automatisk bliver skilt ad

Det er i strid med loven at tvinge gifte asylansøgere til at bo adskilt, selvom de ikke er myndige.

Ombudsmanden kom ind i sagen om barnebrude, fordi han i marts sidste år fik en klage fra et syrisk par. (arkivfoto) (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Det er ulovligt, når asylpar automatisk bliver tvunget af de danske myndigheder til at bo hver for sig på asylcenteret.

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet gav ellers sidste år instrukser om, at ingen asylansøgere under 18 år, ofte kategoriseret som barnebrude, måtte bo sammen med deres ægtefælle eller kæreste.

Men det er i strid med både dansk ret og internationale konventioner, konkluderer ombudsmanden.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) sagde allerede i februar, at man nu vil rette sig efter ombudsmanden, da han i første omgang kritiserede praksis på området.

I alt nåede 23 par at blive tvangsadskilt under den første instruks fra ministeriet.

- En række par, der uberettiget blev adskilt, er nu genforenet, og der er kommet holdbare retningslinjer. Men forløbet fra februar 2016 bør tjene som påmindelse om det helt grundlæggende princip, at myndigheder skal følge gældende ret. Både ministre og embedsværk er forpligtet af love og konventioner, indtil de måtte blive lavet om, udtaler ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i pressemeddelelsen.

Afgørelsen betyder, at Udlændinge- og Integrationsministeriet nu har lavet instrukserne om, så asylsagerne bliver behandlet enkeltvis.

Den nu tidligere praksis betød en fællespraksis, så par blev adskilt, uanset om de ville det eller ej, hvis bare den ene part var under 18 år.

- Udlændingemyndighederne må ikke adskille par, før man har set på dem enkeltvis og vurderet, om der er en konkret grund til det, lyder det fra Ombudsmanden.

Rettelse: Af en tidligere version af denne artikel fremgik det, at det var ulovligt at skille asylpar ad. Det er ikke korrekt. Asylpar må gerne adskilles, hvis der er grundlag for det. Men det må ikke ske per automatik, konkluderer Ombudsmanden.

Sagen kort

  • Instruksen fra Inger Støjberg betød, at asylansøgere under 18 år i over et halvt år ikke kunne bo sammen med deres ældre partner på danske asylcentre. Men det strider imod FN's Børnekonvention og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

  • Folketingets Ombudsmand blev inddraget i sagen, da han i marts 2016 fik en klage fra et syrisk ægtepar. En 17-årig gravid kvinde og hendes 26-årige mand var adskilt og placeret på to asylcentre.

  • Integrationsminister Inger Støjberg (V) har tidligere sagt, at hun retter ind, men at hun selv ønsker en så restriktiv linje som muligt. Det er 'fuldstændig uacceptabelt, at piger bliver indkvarteret med væsentligt ældre mænd', sagde ministeren i februar.

Facebook
Twitter