Omdiskuteret lydoptagelse stammer fra DR-medarbejder

Lydoptagelsen, som ifølge filminstruktør Guldbrandsen skulle dokumentere en mulig lækage om udsendelse af jægersoldater, stammer fra en DR-ansat, der på eget initiativ har båndet og videregivet den.

- Det er vigtigt for os, at fortrolige oplysninger ikke bliver udleveret til tredjepart, siger DRs generaldirektør Kenneth Plummer. (Foto: © Lars Schmidt, Type 1)

Sagen om hvordan fortrolige oplysninger om udsendelsen af danske jægersoldater havnede i medierne, har nu fået tilføjet endnu et kapitel.

Det viser sig, at en DR-medarbejder ansat i afdelingen DR Oplysning på eget initiativ har båndet og videregivet optagelser fra en telefonsamtale, som har relation til sagen om den mulige lækage i Forsvarsministeriet. Det oplyser ledelsen i DR.

DR-medarbejderens optagelse er den dokumentation, som Christopher Guldbrandsen og hans advokat Anders Nemeth mener beviser lækagen.

Ledelsen kendte ikke til optagelse

Optagelsen er sket uden forudgående aftale med ledelsen i DR og uden at den kilde, som figurerer på lydoptagelserne, er vidende om, at samtalen er blevet optaget og videregivet.

- Vi har fået kendskab til, at en DR-medarbejder, uden sin chefs vidende, har optaget og vidergivet skjulte lydoptagelser til en tredjepart - Christoffer Guldbrandsen og hans advokat Anders Nemeth, siger generaldirektør Kenneth Plummer.

Kenneth Plummer oplyser, at det er sket uden, at kilden ved det.

- Og det er dybt problematisk i forhold til DRs programetik. Vi vægter kildebeskyttelse højt. Man skal altid kunne stole på DR, siger han.

DR-ledelse tager afstand

De skjulte lydoptagelserne er foretaget mandag den 25. januar i år. Optagelserne skete dog under omstændigheder, som betyder, at de ikke kunne anvendes.

Først fredag den 5. februar bliver en DR-chef opmærksom på, at der er sket en udlevering af lydoptagelserne til tredje part.

DR kræver optagelse tilbage

DRs ledelse tager afstand fra denne fremgangsmåde og har derfor i dag rettet henvendelse til Christoffer Guldbrandsens advokat Anders Nemeth samt til den pågældende medarbejder og hans advokat med krav om at få materialet leveret tilbage.

- Det er vigtigt for os, at fortrolige oplysninger ikke bliver udleveret til tredjepart. Derfor har vi nu rettet henvendelse til advokaten samt til den pågældende medarbejder for at få udleveret optagelserne, siger DRs generaldirektør Kenneth Plummer.

DR kan af hensyn til selvsamme beskyttelse af kilden ikke oplyse nærmere om indholdet af den båndede telefonsamtale.

Hvilke konsekvenser sagen får for medarbejderen i DR Oplysning, vil Kenneth Plummer ikke oplyse.

- Vi ser på denne her sag med stor alvor. Flere kommentarer har jeg ikke p.t., siger Kenneth Plummer.