102 år gammel villa i Køge har fået dødsstødet: Nu kommer der omdiskuteret nybyg

Efter flere ugers debat i Køge har byrådspolitikerne besluttet at lade de nye ejere af en 102 år gammel villa rive den ned.

Denne gamle sartrosa villa fra 1921 på FC Hansensvej 2 i Køge har skabt debat den seneste uge. (Foto: © Lena Olsgaard, DR)

En gammel, sartrosa villa med sprossede vinduer fra 1921 har den seneste tid været centrum for en større debat i Køge og på sociale medier.

De nye ejere af huset har planer om at rive det ned og erstatte det med en ny etplansvilla i stedet. Og det har bragt sindene i kog på sociale medier, i lokale medier og også i Køge byråd, som i aftes skulle afgøre den gamle villas skæbne.

Afstemningen endte med at blive det endelige dødsstød til huset.

14 ud af 27 medlemmer stemte for at give de nye ejere lov til at rive huset ned.

Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten stemte imod en nedrivning, mens De Radikale, De Konservative, Venstre og en løsgænger (tidligere Nye Borgerlige) stemte for.

En beslutning, der ikke glæder byens borgmester, Marie Stærke (S).

- Det er jeg virkelig trist over. Jeg havde håbet ind til det sidste, at vi kunne bevare huset og dermed bevare kvarterets sjæl, siger hun her til morgen.

'Køges øjenbæ'

Hele debatten har kredset om hensynet til bygningskulturarv og bæredygtighed på den ene side. Huset ligger i et område med mange gamle, velbevarede huse i Bedre Byggeskik-stil.

På den anden side har der været argumenterne for de nye ejeres ret til selv at bestemme, hvad de vil gøre med huset.

En af dem, der har vakt debatten til live, er journalist og bæredygtighedsforkæmper Signe Wenneberg. Hun har den seneste uge forsøgt at engagere sine mere end 75.000 følgere på Instagram i sagen.

Wenneberg har dels råbt op om hensynet til klimaet og det bæredygtige i at bevare i stedet for at bygge nyt. Samtidig mener hun, at der går vigtig kulturarv tabt ved nedrivninger af gamle huse som det i Køge.

- Vores alle sammens ret til smukke byrum bliver krænket, hvis det rives ned. Lad det ikke ske!, har det blandt andet lydt fra Wenneberg på Instagram.

Også byens borgmester har forsøgt at kæmpe den rosa villas sag ved at pege på fortidens fejl. Helt konkret en bygning på Køge Torv, der i 1960'erne erstattede en ældre af slagsen.

- I Køge står bygningen, der i daglig tale kaldes "Almindelig Brand-bygningen" (eller mindre charmerende "Køges øjenbæ") på Køge Torv som et bevis for, hvorfor det er vigtigt at gøre alt for at bevare gamle bygninger, har borgmesteren skrevet på sin Instagram.

Ejerens retssikkerhed er vigtig

På den anden side i debatten finder man blandt andet Køges 2. viceborgmester, Thomas Elm Kampmann fra De Konservative.

Han har pointeret, at den nye ejer har købt huset med nedrivning for øje. Og at der op til købet ikke var nogen varsler om, at det måske ikke var en mulighed.

Mange af de borgere, der har blandet sig i debatten om, hvorvidt den 102 år gamle villa i Køge skal rives ned, mener ikke, at et nyt typehus vil passe ind i stilen med de andre ældre huse i området. (Foto: © Lena Olsgaard, DR)

For Thomas Elm Kampmann er borgernes retssikkerhed det afgørende argument i sagen.

- Man kan ikke ændre spillereglerne, mens kampen er i gang. Der er nogle nye ejere her, der har købt et hus i rigtig god tro, og hvis man kigger rundt i kvarteret, så er der givet adskillige tilladelser til nedrivning af ældre huse, siger han.

Den gamle villa deler vandene

Blandt byens borgere har meningerne også været delte.

Det blev tydeligt, da P4 København gik en tur til torvet i Køge inden gårsdagens afstemning i byrådet.

- Jeg synes, der bliver bygget nyt alle andre steder i Køge. Så jeg synes, at de gamle bygninger, vi har, skal bibeholdes. Hvis man har et ønske om at bygge nyt, synes jeg, at man skal gøre det i de områder, hvor der er udstykket til det, lød det blandt andet fra Michella Grubbe Sørensen.

Emilie Madsen tilhører den anden fløj.

- Jeg synes ikke rigtigt, at Køge kommune skal blande sig i det. Det er ens eget valg, om man vil rive det ned. Jeg kunne forstå det, hvis man ville rive et hus ned inde ved torvet og bygge det om til noget moderne, for det har jo altid været gammelt, lød det fra Emilie Madsen.

Selvom et flertal i byrådet tirsdag aften besluttede at give tilladelse til nedrivningen, er der nu også opbakning i byrådet til at sikre, at noget lignende "aldrig kan ske igen", siger borgmesteren her til morgen.

Et udvalg skal nu se på, hvordan man i fremtiden kan sikre, at huse i midtbyen ikke bliver revet ned.

- Vi skal være meget mere skarpe på, hvilke krav vi stiller i vores overordnede planlægning - kommuneplanen - og stille krav til, at man ikke kan rive huse ned eksempelvis fra bestemte epoker, siger Marie Stærke.

DR har forsøgt at få en kommentar fra husets nye ejer, men det har ikke været muligt.