Omfattende dyrplageri på dansk grisetransport

21 Søndag afslører en transport på flere tusinde kilometer med udsultede og dehydrerede smågrise i et 10-15 cm lag af afføring. Flere af grisene brækkede benene og begyndte at æde hinanden levende.

Smågrise væltet sammen i en pøl af afføring i en af vognmand Peter Ottesens lastbiler. (© DR)

Smågrise, der udsultet og dehydreret er begyndt at æde hinanden levende. Smågrise, der er druknet i et 10 til 15 centimeter tykt lag af afføring, og smågrise, der bliver transporteret flere tusinde kilometer med brækkede ben.

Sådan var det syn, der mødte de lettiske myndigheder, da de åbnede dørene til en dansk dyretranport, som var blevet stoppet i Letland.

Kadaveret af en død gris på svinetransportens overlortede gulv. (© DR)

- Jeg stoppede bilen med svinene, fordi jeg havde mistanke om, at der skete en krænkelse af dyrenes velfærd, siger dyrlæge Dzintars Juskus fra de lettiske veterinærmyndigheder.

Rystende billeder21 Søndag på DR1 kan endnu engang afsløre rystende billeder fra en dansk dyretransport.

Den 15. marts begav en dyretransport fra vognmand Peter Ottesen sig af sted fra Randers med 1150 smågrise ombord på lastbilerne. Grisene skulle til Rusland. En tur på flere tusinde kilometer over adskillige døgn.

Kadaveret af en død gris på svinetransportens overlortede gulv. (© DR)

Ved den russiske grænse blev dyretransporterne dog afvist, fordi papirerne ikke var i orden. De fik besked på at vende om og få orden i dokumenterne.

Stoppet af lettiske myndighederFire døgn senere blev transporterne stoppet i Letland af myndighederne, som blev mødt af et gruopvækkende syn. Grisene havde på dette tidspunkt efter alt at dømme stået i lastbilerne i flere døgn uden foder og vand.

- Forholdene for svinene på den første bil var yderst kritisable. Der var døde svin, og de grise, der var i live, befandt sig i meget uhumske forhold. De andre levende grise i bilerne var meget stressede og befandt sig under dårlige forhold, siger dyrlæge Dzintars Juskus.

Justitsministeren vil straffePå baggrund af DRs gentagne afsløringer af dyrplageri under dyretransporter er justitsminister Lene Espersen nu parat til at straffe transportørerne økonomisk.

Kadaveret af en død gris på svinetransportens overlortede gulv. (© DR)

- Det her er jo på den anden side af dyremishandling. Det er helt og aldeles uforståeligt, at mennesker, der lever af at transportere dyr, vil være med til sådan noget der. Vi vil nu overveje at konfiskere hele deres fortjeneste samtidig med, at vi pålægger dem en bøde, siger Lene Espersen til 21 SØNDAG.

Da de lettiske myndigheder stopper den danske dyretransport, er 33 grise allerede døde. Efterfølgende må yderligere 36 grise aflives.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk