Område på Mars opkaldes efter dansk forsker

For at mindes fysikeren Jens Martin Knudsen bliver en del af planeten Mars opkaldt efter forskeren.

  • En del af planeten Mars bliver opkaldt efter den danske fysiker Jens Martin Knudsen. Det oplyser Niels Bohr Instituttet i en pressemeddelelse. Det er den amerikanske rumfartsadministration, Nasa, der har besluttet at opkalde området efter forskeren. (Foto: Annett Bruhn © Scanpix)
  • En del af planeten Mars bliver opkaldt efter den danske fysiker Jens Martin Knudsen. Det oplyser Niels Bohr Instituttet i en pressemeddelelse. Det er den amerikanske rumfartsadministration, Nasa, der har besluttet at opkalde området efter forskeren. NASA/Handout via AFP (Foto: handout © Scanpix)
1 / 2

Fysikeren Jens Martin Knudsen har spillet en hovedrolle i dansk Mars-forskning. Og nu æres han internationalt for sin indsats i udforskningen af den røde planet.

Et område på Mars bliver nemlig opkaldt efter den danske Mars-entusiast.

Det oplyser Niels Bohr Instituttet i en pressemeddelelse.

Det er den amerikanske rumadministration, Nasa, der har besluttet at opkalde en del af planeten efter Jens Martin Knudsen. Stedet får navnet Knudsen Ridge.

Jens Martin Knudsen levede fra 1930 til 2005 og blev uddannet fysiker på Niels Bohr Instituttet i København.

Hans engagement i Mars-forskningen begyndte i 1970'erne.

Det røde støv på Mars fik ham dengang til at overveje, om der mon var vand på planeten. Her på Jorden er rødt støv nemlig skabt, ved at jernmineraler i undergrunden er rustet gennem årtusinders nedbrydning med vand.

Siden har spørgsmålet om, hvorvidt der er vand på Mars, fyldt meget i forskningen.

Jens Martin Knudsen læste efterfølgende om NASA's ekspeditioner til den fjerne planet. Det inspirerede ham til eksperimenter, som man kunne lave på Mars for at få kendskab til de mineraler, der fandtes deroppe.

Han udtænkte et magneteksperiment, der skulle opsamle magnetiske støvpartikler.

Amerikanerne hørte om hans idéer og inviterede Jens Martin Knudsen til at udforme et forslag til NASA's næste mission. Dermed satte Danmark sit aftryk på NASA's arbejde, fortæller lektor Morten Bo Madsen fra Niels Bohr Instituttet.

- Nasa syntes vældigt godt om idéen, og den danske forskningsgruppe på Niels Bohr Institutet leverede magneteksperimenter til Mars-missionen Pathfinder, der blev sendt op i 1996, siger han i en skriftlig kommentar.

Knudsen Ridge ligger ved Endeavour Krateret, som er tæt på Mars' ækvator.

/ritzau/

Facebook
Twitter