Omstridt hashsag skal vurderes af Højesteret

Forsvarerne for 12 hashsælgere får medhold i, at Højesteret skal afgøre, hvad der skal ske med sagen.

Sagen om en anklagers kritisable kontakt med flere politividner har forsinket flere straffesager om hashhandel i Christiania. (Arkivfoto) (Foto: Liselotte Sabroe og Keld Navntoft © Ritzau Scanpix)

En stærkt forsinket sag om hashsalg i Pusher Street på Christiania, hvor statsadvokatens anklager selv overtrådte straffeloven, skal forbi Højesteret.

Procesbevillingsnævnet har bestemt, at Højesteret skal beslutte, hvad der skal ske med den udsatte sag, siger to af forsvarerne i sagen, advokat Bjørn Elmquist og advokat Hugo Steinmetz.

Sagen mod de 12 tiltalte er gået i stå i Østre Landsret og har efterhånden ligget stillet i to et halvt år.

Det skyldes skandalen vedrørende en anklager, som havde en stærkt kritisabel kontakt med tre politiagenter, inden de skulle afgive forklaring som vidner.

Landsretten udsatte sagen i oktober 2016. Derefter blev der indledt en efterforskning mod anklageren. Hun blev siden idømt fængsel i fire måneder og mistede sit job. Byretten fandt hende skyldig i tjenestemisbrug og i forsøg på medvirken til falsk forklaring for retten.

I mange måneder har landsretten udskudt spørgsmålet om, hvad der skulle ske i sagen.

I marts i år sagde dommerne nej til, at den skulle sendes helt tilbage til byretten, hvor de tiltalte oprindeligt blev straffet med fængsel fra to til fem år for deltagelse i den organiserede hashhandel i Christiania. Det var tilstrækkeligt at lade sagen begynde forfra i landsretten, hed det i en kendelse.

I byretten var det en anden anklager, der førte sagen end i landsretten.

Forsvarerne har nu overbevist Procesbevillingsnævnet om, at Højesteret bør afgøre, hvordan sagen skal håndteres.

Ifølge advokat Bjørn Elmquist kan der sagtens gå flere måneder, før Højesteret træffer en beslutning.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk