Omstridt landbrugsrapport skal ses efter i sømmene

Undersøgelsen af rapporten går i gang med det samme og forventes færdig til foråret, oplyser CBS.

Rapportens forfatter, Troels Troelsen, fortsætter sit arbejde på CBS, mens undersøgelsen er i gang, siger rektor på CBS, Per Holten-Andersen.

Den omstridte landbrugsrapport, som flere eksperter sår tvivl om uvildigheden i, skal nu under lup for at sikre, at forskningen bag har været helt efter reglerne.

Det har blev besluttet på et møde i dag, skriver CBS på sin hjemmeside.

- Vi har drøftet den megen ballade, der er omkring den såkaldte landbrugsrapport og nogle af de ting, der er kommet frem i den aktindsigtssag, som Danmarks Radio begærede for halvanden måneds tid siden, siger Per Holten-Andersen, rektorCBS.

- I fællesskab har Akademisk Råd og ledelsen besluttet, at rapporten går i praksisudvalget, siger han.

Akademisk Råd består af repræsentanter fra hele det akademiske miljø på CBS. Og praksisudvalget er et udvalg, der er nedsat af CBS, til at undersøge, om der er problemer med forskningsetikken.

Kildeangivelse mangler

DR Nyheder har i en aktindsigt blandt andet kunnet påvise, at rapportens forfatter, Troels Troelsen, har medtaget flere oplysninger fra Bæredygtigt Landbrug uden at kildeangive det. Og det er ikke i overensstemmelse med god forskningsskik.

Troels Troelsen fortsætter som forsker på CBS, indtil man har en konklusion på undersøgelsen, siger Per Holten-Andersen.

Selv om praksisudvalget er nedsat af CBS, er udvalget helt uafhængigt af CBS’ ledelse, forklarer rektoren:

- Det er ikke folk fra ledelsen, der sidder der. Det er akademikere og forskere fra CBS, som skal komme med konklusioner, som kan være ubehagelige for ledelsen, og det er derfor, det skal være på afstand fra ledelsen, siger han.

CBS-udvalget kan spørge forskere udefra til råds

På spørgsmålet om, hvorfor CBS ikke har fået en gruppe forskere udefra til at undersøge sagen i stedet for, at de skal undersøge sig selv, svarer Per Holten-Andersen:

- Juridisk set skal vi nedsætte udvalget blandt vores eget personale. Men selv om praksisudvalget har rod i CBS-forskere, kan de inddrage og spørge, hvem de vil i processen, siger han.

Når udvalget er kommet frem til en konklusion, skal det give en anbefaling til ledelsen om, hvordan den skal håndtere det, hvis der eksempelvis er tale om videnskabelig uredelighed eller dårlig forskningspraksis i rapporten.

Undersøgelsen af rapporten går i gang med det samme, og man forventer, at den ligger klar i løbet foråret 2017.

Se et uddrag af Per Holten-Andersens medvirken i Deadline her til aften i det følgende klip.