Omstridt oksekødsrapport bliver trukket tilbage

Aarhus Universitet oplyser, at den ikke lever op til universitetets standarder.

En rapport om oksekød fik hård kritik, og nu bliver den trukket tilbage. (Foto: © Kim Haugaard, Scanpix)

Aarhus Universitet trækker omstridt rapport om oksekøds klimabelastning tilbage, da den ikke lever op til universitetets standarder.

Det oplyser Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug (DCA) på Aarhus Universitet. Forskere fra centeret og DTU står bag rapporten.

Beslutningen kommer, efter at Information har afdækket, at Landbrug & Fødevarer har skrevet afsnit i rapporten og påvirket en pressemeddelelse om resultaterne.

Lever ikke op til principper

Niels Halberg, der er direktør for DCA på Aarhus Universitet, erkender, at det ikke er efter bogen, at en interesseorganisation indgår i arbejdet på den måde.

- Det lever ikke op til de standarder, universitetet har omkring uafhængig forskning samt god forskningsskik – og forskningsformidling, og vi har derfor valgt at trække rapporten tilbage.

- Vi kan ikke leve med at sådanne forhold skaber tvivl i offentligheden om universitetets integritet, og der vil nu blive strammet op på procedurerne, siger Niels Halberg i en pressemeddelelse.

Betaler penge tilbage

Rapporten har fået økonomisk støtte fra Kvægafgiftsfonden. Den har som formål at styrke oksekødssektoren.

Landbrug & Fødevarer erkendte i weekenden, at organisationen var gået for langt i sit arbejde med rapporten. Derfor vil organisationen tilbagebetale 455.000 kroner, som den havde fået af Kvægafgiftsfonden til rapporten.

Aarhus Universitet har ligeledes besluttet at betale penge tilbage til fonden, da rapporten ikke lever op til universitetets standarder.

Står inde for resultaterne

Selv om rapporten bliver trukket tilbage, står Aarhus Universitet fortsat inde for selve resultaterne. Universitetet vil dog lade internationale forskere gennemgå metoder og resultater.

Rapporten er blevet kritiseret for at sammenligne klimabelastningen for en hel pulje af produkter - øl, vin, slik, kaffe, te, sodavand og andre søde sager - med dansk produceret oksekød alene.

Eksperter har været kritiske over for den formidling, da den sammenlignet giver et forvrænget billede af oksekøds belastning på klimaet.

Rapporten skal nu også gennemgå uafhængig, international bedømmelse ved peer review. Det betyder, at en eller flere uvildige eksperter på området vurderer den.

/ritzau/

DR Nyheder skrev en artikel om rapporten, da den udkom. Efter at universitetet har trukket rapporten tilbage, har DR Nyheder valgt at fjerne artiklen.