Onlineeksamen under corona har givet flere sager om snyd: 'Mange har ladet sig inspirere for meget af hinanden'

Det har været nemmere at snyde ved online-eksaminer.

Københavns Universitet sendte studerende hjem til hjemmeprøver, og efterfølgende steg antallet af sager om snyd. (arkivfoto). (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Da landets universitetsstuderende i foråret blev sendt hjem på grund af corona, blev deres eksamener også til onlineprøver.

Eksamenslokalet blev skiftet ud med hjemmets fire vægge, men noget tyder på, at flere studerende udnyttede hjemmebanefordelen lige lovligt meget.

I hvert fald melder flere uddannelsesinstitutioner om, at antallet af sager, hvor der er mistanke om eksamenssnyd, er steget voldsomt.

På Københavns Universitet, der normalt har 50-60 sager om eksamenssnyd, er tallet foreløbigt over 100 i år, skriver DM Akademikerbladet.

- Det er en overraskelse for os, at vi har fået så mange flere snydsager i år, og vi tænker, at det hænger sammen med den omlægning, som vi lavede i foråret til onlineeksaminer, og den pressede situation, som de studerende var under, fortæller vicedirektør på Københavns Universitet Rie Snekkerup.

Hjælpemidler ikke tilladt

DTU melder også om en fordobling, mens CBS har oplevet mere end en fordobling. Sidste år var der 131 indberetninger. I år er tallet over 292, fortæller sekretariatschef Wilbert van der Meer.

- Den nye situation under corona og andre eksamensformer har gjort, at der nok har været mange studerende, der ikke har været helt klar over, at de bevægede sig ud over kanten, siger han.

For da coronaen ramte, skulle de skriftlige eksaminer pludselig forgå derhjemme. Det er ikke tilladt at bruge hjælpemidler eller samarbejde, men reelt var det svært for studiesteder, at kontrollere, om den studerende slog op i en bog eller samarbejdede med andre.

'Ikke godkendt samarbejde'

De fleste uddannelelsessteder bruger software, som for eksempel programmet Urkund, der sammenligner formuleringer i de studerendes opgaver med andre opgaver og lærebøger. Er det sammenfald markeres opgaven med "ikke godkendt samarbejde".

- Og det er særligt det sidste, vi har set meget af ved denne eksamen. Mange har ladet sig inspirere for meget af hinanden, siger Wilbert van der Meer fra CBS.

Mike Gudbergsen, der læser statskundskab og er forperson for Studenterrådet i København, mener, at situationen gjorde det for nemt for mange at træde over grænsen.

- Det er ikke et forsvar af snyd, men jeg kan da godt forstå, hvis der er nogle, der er tilbøjelige til at kigge i deres bog, hvis de er meget presset, og måske havde glemt, at de ikke må kigge i den, selvom de sidder derhjemme, siger han.

Han medgiver, at problemet, med at studerende kommunikerer sammen til onlineeksaminer, kan være svært at gøre noget ved.

- Men det er ikke et nyt problem. Nu læser jeg statskundskab, og der er mange opgaver, hvor man selv skal formulere, hvad man vil undersøge. Der er det med god grund ikke så meget, man kan bruge hinanden til, siger han.

Parat til vintereksamen online

Han mener, at problemet i foråret var, at uddannelserne holdt fast i en eksamensform, som ikke egnede sig til hjemmeeksamen. I stedet burde man have omformuleret opgaverne, så de tillod hjælpemidler, men krævede mere selvstændige svar.

Det bliver da også tilfældet på flere studieretninger, når de studerende skal til hjemmeeksamen i løbet af december og januar.

- Noget af det, vi er klar til ved vinterens eksaminer, er dels at lave om på formen, hvis de skal afholdes online, og så at vi fastholder, at nogle af dem skal afvikles fysisk alligevel. For ellers er risikoen for snyd alt for stor, siger vicedirektør Rie Snekkerup fra Københavns Universitet.

Også på CBS er man klar.

- Vi er bedre forberedt, end vi var i foråret. Vi har lavet en kampagne om reglerne og indført et obligatorisk kursus i 'akademisk redelighed', siger Wilbert van der Meer fra CBS.

Man ændrer også på selve eksamensopgaverne til onlineprøverne.

- Det er noget med, hvordan man stiller spørgsmålene. En ren regneopgave kan være nemmere at snyde med end en opgave, hvor man skal argumentere mere, siger han.

Meget få snyder

Trods stigning i antallet af sager, er problemet med eksamenssnyd dog begrænset, mener Mike Gudbergsen fra Studenterrådet i København.

- Man kan ikke forsvare snyd, men jeg synes også, at man skal styr på størrelsesforholdene, siger han, og nævner, at Københavns Universitet har omkring 200.000 prøver på et år, som skal holdes op imod de 100 forsøg på snyd.

- Vi taler om enormt få studerende i virkeligheden. Man skal passe på med at tegne et billede af, at mange studerende har brudt tilliden. Langt de fleste har ikke, siger han.

Den vurdering kommer også fra uddannelsesstederne.

- Vi er over 200 sager med snyd, og det skal ses i forhold til over 100.000 eksamensopgaver, så det er ikke, fordi det procentvis er så stort, siger CBS's sekretariatschef, Wilbert van der Meer og tilføjer:

- Det er ikke, fordi hver anden studerende sidder og snyder, Det er ikke engang hver hundrede studerende, der snyder. Det er promiller, vi taler om. Men vi tager det stadig meget alvorligt.

RETTELSE: Tal fra Aarhus Universitet fjernet fra faktaboksen, da det ved redaktionens afslutning ikke var klart, hvad der lå til baggrund for årets stigning i sager om snyd ved Aarhus Universitet.