Op mod 1.500 redningsfolk arbejdede i døgndrift under Urd

- Der er nok nogle, der glæder sig til at komme hjem i en varm seng, siger Bjarne Nigaard fra Danske Beredskaber.

Interesseorganisationen Danske Beredskaber glæder sig over, at der ikke er kommet nogen alvorligt til skade under stormen Urd. (Foto: © Claus bech, Scanpix)

Mellem 1.200 og 1.500 medarbejdere fra fælleskommunale beredskaber og brandvæsener har arbejdet intenst over det seneste døgn for at sikre, at skaderne efter Urd blev så små som mulige.

Det fortæller Bjarne Nigaard, som er sekretariatschef i Danske Beredskaber.

- Der er mange, der har arbejdet 24 timer i træk, og jeg tror, at dem der har arbejdet ved Roskilde Fjord har været i gang endnu længere. Der er nok nogle, der glæder sig til at komme hjem i en varm seng, siger Bjarne Nigaard til DR Nyheder.

Selvom der var godt gang i Urd særligt sent i aftes, hvor der blev målt vindstød på 37,4 meter per sekund i Thorsminde, kom ingen alvorligt til skade.

- Jeg har en forhåbning om, at meget af det hænger sammen med, at vi har været godt forberedt i modsætning til Bodil (storm i december 2013, red), hvor tingene blev værre, end vi havde forestillet os, og også kom meget pludseligt, siger Bjarne Nigaard fra Danske Beredskaber.

Ikke mange stormturister

- Men det hører også med til historien, at folk har været gode til at lytte denne her gang. Vi har ikke set så mange af de her stormturister, der er gået helt ud på kanten af molen, fortsætter han.

De kommunale beredskaber over hele landet har, inden stormen ramte, lavet et stort forebyggende arbejde, således at særligt kystnære områder kunne slippe uden om store oversvømmelser.

- Vores opgave har været at finde de svage punkter og sørge for at sikre dem bedst muligt. Specielt omkring Roskilde Fjord har der i dagene op til været nøje udregninger af, hvordan vi garderede os bedst muligt, siger sekretariatschef Bjarne Nigaard.

Lige netop ved Roskilde Fjord ved Jyllinge Nordmark kom der alligevel oversvømmelser. Hvordan kunne det ske?

- Det er fuldstændig umuligt at sikre sig mod alt. Man har haft både plan a, b, c og d i gang, fordi en af de her mobile dæmninger desværre ikke kunne stå for presset. Vores medarbejdere har ydet en professionel og flot fælles indsats, der har gjort en stor forskel, siger Bjarne Nigaard.

Stormen Urd har har heller ikke for alvor sent Falck på overarbejde. Tirsdag morgen var Falck rykket ud til 120 opgaver i forbindelse med stormskader over hele landet. Det er overvejende i Nordjylland og primært væltede træer, oplyste kommunikationsdirektør Louis Illum Honoré til Ritzau.

- Vi har selvfølgelig taget de vigtigste først, altså dem, der blokerede trafikken. Der har også været lidt med elmaster, tagsten og nogle få tagkonstruktioner, der har forrykket sig, sagde han.

Også togtrafikken har været påvirket gennem det meste af dagen flere steder i landet, hvor man har set større og mindre forsinkelser.