Op til 120 landmænd er blandet ind i sag om ulovlige sprøjtegifte

Programmet Bag Facaden afslører i aften, at landmænd importerer ulovlige sprøjtegift og gødning, som ødelægger miljøet og i værste fald kan give kræft.

Op til 120 landmænd er indblandet, når programmet Bag Facaden i aften afslører, at landmænd importerer ulovlige sprøjtegift og gødning, som ødelægger miljøet og i værste fald kan give kræft.

Op til 120 landmænd er indblandet, når programmet Bag Facaden i aften afslører, at landmænd importerer ulovlige sprøjtegift og gødning, som ødelægger miljøet og i værste fald kan give kræft.

I samarbejde med Politiken er DR gået undercover for at sætte spot på den ulovlige handel.

Fynsk landmand har fået bøde på 70.000

Fem fynske landmænd har valgt at se stort på reglerne for at fremme deres eget udbytte på markerne.

Også 11 nordjyske landmænd er sigtet eller under efterforskning i sagen, og i Trekantsområdet står 13 landmænd på den ulovlige liste. Fælles for dem er, at Bag Facaden og Politiken kan dokumentere, at de alle har handlet hos et firma fra Djursland. Firmaet har solgt gødning til landmændene, uden at det er blevet registreret - og det er ulovligt, for landmændenes brug af gødning skal der være 100 procent styr på, fordi der bliver udvasket nærigsstoffer til vandløb og fjorde.

500 lastbiler fra Tyskland

I alt har 500 lastbiler med ulovlige sprøjtegifte og gødning, der aldrig bliver registreret, krydset grænsen fra Tyskland og er blevet brugt på de danske marker til fare for grundvandet. I Sønderjylland er ingen landmænd sigtet for at købe de ulovlige gifte, men det er ikke lig med, at de er bedre end andre landmænd, mener Thyge Nygaard, som er landbrugsmedarbejder i Danmarks Naturfredningsforening.

- Men de har bare ikke brug for mellemmænd, fordi de selv har forbindelserne i orden i Tyskland. Det er nok det, man kalder for en selvhenter. Det har længe været almindeligt kendt, at det er noget, der har foregået, især med sprøjtegifte, for det er noget, man kan have med bag i bilen. I de egne, har der været en vis indgroet tradition for, at hvis ikke man kan få det i Danmark, så kan man selv hente det syd for grænsen, siger han til DR P4/Syd.

Bag Facaden bliver sendt på DR1 i aften klokken 20.30.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk