Opdagelse: Blixens far begik selvmord efter utroskab

Karen Blixen havde en ukendt halvsøster, og det var skammen, der fik hendes far til at hænge sig.

En unge løjtnant Vilhelm Dinesen, der levede et vildt liv og kæmpede i flere krige. Hans mystiske selvmord er nu - langt om længe - forklaret. (© DR)

Den legendariske eventyrer og militærmand kaptajn Wilhelm Dinesen, der var far til forfatteren Karen Blixen, levede stærkt og døde mystisk, da han hængte sig 28. marts 1895.

Men først nu er motivet bag det selvmord, der kom til at betyde så meget for Danmarks største storyteller, Karen Blixen, opklaret, skriver Politiken søndag.

- Wilhelm Dinesen, der var noget af en forfører, havde lovet sin puritanske svigermor, Mama Mary Lucinde Westenholz, at han ville holde sig på måtten efter indgåelsen af ægteskabet med hendes datter Ingeborg, siger historiker Tom Buk-Swienty.

Fem år på at verificere gåden

- Men det løfte holdt han ikke, og dermed er den gåde, der har hvilet over hans selvmord, og som kastede en mørk skygge over hans familie, løst.

Historikeren, der har arbejdet fem år på at verificere historien, mener, at det var skamfølelse, der skubbede Dinesen det sidste stykke.

Da han hængte sig, var Anna Rasmussen, en ung tjenestepige hos den moralsk anlagte svigerfamilie, seks måneder henne og synligt gravid, mener historikeren.

- Karen Blixen havde en hemmeligholdt lillesøster. Else Ulla Elida Spange, som hun hed, var fuldt vidende om, at hendes far var kaptajn Dinesen, og at hun havde tre søstre og to brødre på Rungstedlund.

- De vidste til gengæld intet om hendes eksistens, siger Tom Buk-Swienty til Politiken.

Frøken Spange

Det var oplysninger fra en advokat, Ole Brøns, der fik historien til at falde på plads.

Til Politiken fortæller Ole Brøns, at han mødte hende i 1976 i forbindelse med Elida Spanges testamente.

- Frøken Spange fortalte, at hun var datter af kaptajn Dinesen og dermed halvsøster til Karen Blixen, siger Ole Brøns, der i dag er 80 år og pensioneret, til Politiken.

Unægteligt interessant

Wilhelm Dinesens uægte datter blev født i dølgsmål 30. juni 1895 og bortadopteret. Hun døde 8. juli 1982.

Blixen-ekspert Lasse Horne Kjældgaard, professor ved institut for kultur og identitet på RUC, vurderer, at afsløringen er en verdensnyhed.

- Det er unægtelig interessant, hvordan spørgsmålet om ægte og uægte børn rumsterer i Blixens forfatterskab. Hele spørgsmålet om, hvad der udgør et menneskes identitet og familiens rolle står helt centralt, siger han til Politiken.

/ritzau/