Operation Dagsværk indsamling halveret på ti år

I dag samler skoleelever ind til homoseksuelle i Kenya. Men elevernes bidrag til udviklingsprojekter er faldet med millioner de seneste ti år.

Over 20.000 elever fra landets ungdomsuddannelser arbejder i dag for den gode sags tjeneste. (Foto: Mads Rafte Hein © DR)

Slå græsset, spil en sang eller giv en hånd med i den lokale bager.Over 20.000 elever fra de danske ungdomsuddannelser skifter i dag undervisningen ud med at arbejde for den gode sags tjeneste i forbindelse med den årlige Operation Dagsværk.De unge hiver dog langt fra lige så meget ind til velgørende formål, som de tidligere har gjort, og på bare ti år er beløbet, som de unge indsamler, næsten halveret.Det viser tal, som DR's Undersøgende Databaseredaktion har analyseret.Halveret på ti årI 2005 indsamlede de unge, der deltog i Operations Dagsværk, 8,3 millioner til fordel for fattige unge i det centralasiatiske land Kirgistan.De seneste to år er beløbet næsten halveret til 4,4 millioner kroner, som er gået til fattige i henholdsvis Irak og Sierra Leone.Det handler om karrieren, og det kan klemme tiltag som Operation Dagsværk, som handler om en bredere læring og dannelse.Noemi Katznelson, ungdomsforskerHos Operation Dagsværk ved man ikke præcis, hvorfor det indsamlede beløb er faldet med næsten fire millioner.- Der er større konkurrence om at få de unges opmærksomhed. Der er kommet mange andre lignende ngo'er, og mange skoler har fået deres egne koncepter, siger Rune Nordstrøm Pedersen, sekretariatsleder hos Operation Dagsværk.Han vurderer dog, at der er plads til forbedringer, når det gælder om at engagere de unge ude på ungdomsuddannelserne.- Vi vil gerne gøre det bedre, og det arbejder vi løbende på. Derfor har vi også undersøgt, hvordan vi fanger de unges opmærksomhed, og hvordan vi udvikler os i takt med samfundet. Men vi synes selv, det lykkes ret godt for os, fortæller han.Operation Dagsværk har eksisteret siden 1985, og beløbene, der er indsamlet år for år, har svinget fra 4 millioner kroner og op til 8,3 millioner kroner.

Her kan du se, hvor mange penge Operation Dagsværk har samlet ind igennem årene. (Foto: Mads Rafte Hein © DR)

Større fokus på individuelle præstationerAt kampen om de unges opmærksomhed er en udfordring handler ikke kun om ydre omstændigheder. Ungdomsforsker Noemi Katznelson siger, at det også kan skyldes det øgede fokus på karakterer og karriere i uddannelsessystemet.- I uddannelsessystemet i dag er der meget fokus på, hvordan eleverne præsterer individuelt. Man bliver målt og vejet. Man kunne antage, at den tendens smitter af på de unge på den måde, at de har fokus på det, de kommer op i til eksamen og på den målbare læring.- Det handler om karrieren, og det kan klemme tiltag som Operation Dagsværk, som handler om en bredere læring og dannelse, siger Noemi Katznelson, leder af center for ungdomsforskning på Aalborg Universitet i København.Ifølge Noemi Katznelson kræver det også forældrenes opbakning til sådanne tiltag, hvis de unge skal tage det alvorligt på linje med skoleopgaver, der afspejler præstationer.Mange flere gymnasieeleverMens indsamlingsresultatet er faldet stødt det sidste årti, så er antallet af gymnasieelever gået den anden vej.I 2013 var der over 55.000 elever på landets almen- og erhvervsgymnasiale ungdomsuddannelser som Stx og Hhx. I 2003 lå tallet på omkring 40.000.Der er altså potentielt 15.000 elever flere i år til at indsamle bidrag til Operation Dagsværk. Deltagelsen er dog ikke obligatorisk længere, hvilket kan forklare udviklingen.Hos Operation Dagsværk håber man på, at tendensen med faldende indsamlingsresultater vendes til en lille fremgang i år.Trods regn og kulde forventer Rune Nordstrøm Pedersen at ramme en indsamlingsresultat på cirka 5 millioner kroner i år, der kommer unge homoseksuelle i Kenya til gode.

Facebook
Twitter