Operationer hober sig op: Frygt for corona-smitte får patienter til at blive hjemme

Puklen i sundhedsvæsenet bliver sværere at få bugt med nu, lyder det.

Mange patienter takker lige nu pænt nej til at komme ind på hospitalerne for at blive opereret, selvom de fik aflyst deres aftale i marts, da Danmark lukkede ned. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

På Næstved Sygehus er lægesekretærerne kommet på gedigent overarbejde - de skal nemlig i øjeblikket ringe til mellem tre og fem patienter, før én siger ja til at blive opereret.

Det sker, selvom tusinder af patienter i marts fik aflyst deres aftale på grund af coronaepidemien, og hospitalerne nu har åbnet op for væsentlig mere aktivitet.

- Mange af dem siger nej tak. Så det er et ret stort arbejde at få fyldt op på operationsstuerne, siger ledende overlæge Henrik Vilsner fra Næstved Sygehus' ortopædkirurgiske afdeling.

Han fortæller, at nogle patienter er bange for at blive smittet med coronavirus, andre er så glade for at være kommet i arbejde igen og vil ikke sygemeldes på grund af en operation.

Og så er der dem, der ikke ønsker at gå i selvisolation - to dage før en operation skal patienterne podes for Covid-19 og må derefter ikke se andre mennesker eller gå i supermarkedet.

Problemerne med at nedbarbere den store pukkel af operationer og behandlinger skabt af coronaepidemien opleves mange steder, fortæller Lisbeth Lintz, der er formand for Overlægeforeningen.

Hun har talt med kolleger i hele landet i den seneste tid, og tilbagemeldingen er, at patienter, der takker nej "fylder en del alle steder".

Det er blandt andet knæoperationer, der nu skal sættes i gang igen på hospitalerne, men patienterne tøver med at takke ja. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

- Størstedelen takker nej, fordi de er bange for at blive smittet med coronavirus. Nogle af patienterne risikerer at blive væsentligt dårligere og måske endda så dårlige, at de bliver

akut
indlagt i stedet, fordi de bliver rigtig syge af det, de går og venter på at få lavet, siger Lisbeth Lintz.

På Regionshospitalet i Viborg vurderer ledende overlæge Steen Olesen fra afdelingen for ortopædkirurgi, at cirka 30 procent af patienterne ikke tør eller kan komme til deres planlagte operationer i øjeblikket.

Skubber puklen foran os

Det estimeres af sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet, at op mod 30.000 operationer er blevet aflyst på grund af coronaepidemien. Oveni kommer mange tusinde ambulante besøg.

I hans øjne får de nye afbud fra patienterne den konsekvens, at puklen af operationer bare skubbes foran os.

- Dermed går der længere tid, inden puklen er afviklet, og dermed vil der stadig være et pres på

sundhedsvæsenet
fremover, siger Kjeld Møller Pedersen.

Samme vurdering har Kurt Espersen, der er koncerndirektør i Region Syddanmark. Alle sygehuse i regionen melder om

tilbageholdende
patienter.

- Det vil tage længere tid at få afviklet selve puklen. Omvendt melder nogle også fra til operation, fordi de har fået det bedre af ventetiden, siger han.

Region Syddanmark har lige nu udfordringer med at få fyldt deres operationsprogrammer for at opnå en effektiv og optimal drift af de kirurgiske afdelinger og operationsgange. Men det lykkes i vid udstrækning, fordi gruppen af ventende patienter er så stor, som den er.

- Vi har jo en hel del patienter at tage af, så der er altid nogle, der gerne vil ind, så vi får som regel fyldt vores programmer op, siger Kurt Espersen.

Efterlyser klarere kommunikation

I Gigtforeningen har de presset på for en national

handlingsplan
for at få afviklet de lange ventelister, så man kan få genindført de rettigheder, som patienter har, til hurtige undersøgelser og behandlinger - de har været
suspenderet
under coronakrisen.

At mange patienter nu takker nej til at blive opereret på hospitalerne ændrer ikke på det, siger direktør Mette Bryde Lind.

- Det her skal ikke være en undskyldning for regionerne for ikke at afvikle puklen af operationer og behandlinger. Det er vigtigt, at regionerne lægger kræfter i at få patienterne ind, for det er livsødelæggende for mange, hvis de ikke kan få et nyt knæ eller hofte, siger hun.

Hun minder om, at patienterne forstod og accepterede at få aflyst deres operation, da coronaepidemien pressede allermest på i marts, og at de nu skal have lidt tid til at forstå, at vi er på vej mod mere normale tilstande i

sundhedsvæsenet
.

- De skal jo have en forklaring og en fortælling om, at nu er der åbnet igen, og det er både sikkert og trygt at blive opereret - og du er ikke til nogen belastning. Det er altså en kommunikationsopgave, regionerne har, siger Mette Bryde Lind.

I Region Hovedstaden, hvor mange patienter også takker nej til operationer i øjeblikket, medgiver regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S), at der kan gøres mere for at forsikre patienterne om, at smitterisikoen er lille.

- Jeg tror ikke, at det altid er nok at sige til folk, at der er styr på det. Folk skal have mulighed for at stille alle de her dumme spørgsmål om, hvordan man eksempelvis kommer ind på hospitalet, siger hun.

I Region Hovedstaden arbejder de lige nu på at være mere opsøgende og for eksempel gøre det muligt for dårligt gående patienter forud for en operation at blive testet i hjemmet.

Danske

Regioner
har tidligere meldt ud, at afvikling af
udskudte
aktiviteter i
sundhedsvæsenet
kan trække helt ind i 2021.

Facebook
Twitter