Opgør med skingert sundhedsfokus: Danskerne udpeger livsnydelse som vejen til sundhed

Vi skal holde fri fra kulhydrathysteri og i stedet finde små nydelseslommer i hverdagen, siger erklæret livsnyder.

(Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

"Hvad er en livsnyder?"

Googler du ovenstående sætning, vil du formentlig støde på følgende definition fra Dansk Sprognævn:

- Person, der (ubekymret) nyder livet og dets goder, for eksempel mad, kunst og fester.

Hvis man skal tro danskerne, kan livsnyderne desuden karakteriseres ved, at de har knækket koden til det sunde liv.

I hvert fald svarer et flertal af danskerne i en ny rapport, at det at nyde livet, også selv om det indimellem er usundt, er én af de to vigtigste faktorer for at leve et sundt liv.

Sociolog og livsstilsekspert Eva Steensig ser det som en indikation på, at danskernes fokus på sundhed er ved at finde et mere afslappet leje, hvor psykisk og socialt velbefindende i dén grad er en del af ligningen.

- Der har været et relativt skingert sundhedsfokus, så jeg ser det som en nuancering af begrebet, hvor omdrejningspunktet er, at vi ikke bliver sunde bare af at undgå usunde ting, men at vi også bliver sunde af at gøre noget, som vi har det godt med, siger hun.

Hotdogs og iskaffe

De adspurgte i undersøgelsen har vurderet 12 sundhedsfaktorer som daglig bevægelse, alkohol og overvægt.

Første gang, undersøgelsen blev gennemført, var i 2007. Her kom det at nyde livet ind på en delt tredjeplads, i undersøgelsen fra 2011 var livsnydelsen røget ned på en sjetteplads for altså at toppe listen i den nye undersøgelse.

Journalist og forfatter Stephanie Gaarde Caruana er erklæret livsnyder, og hun er helt enig i at det at nyde livet, er den vigtigste faktor i et sundt liv.

For hende kan det koges ned til at finde små hjørner særligt af hverdagslivet, som hun kan samle på og nyde.

- For nogen vil det handle om sex, for andre om et godt måltid mad eller vin, og for andre igen vil det være samvær med deres børn, at dykke ned i noget kunst, gode samtaler eller at gå en tur i haven, siger hun.

Sidst, hun virkelig kunne mærke, at hun nød livet, var denne weekend, hvor hun var alene med sin søn og var på farten for at ordne praktiske ting.

- Så holdt vi en masse små pitstop, hvor han fik en hotdog, mens jeg fik en iskaffe. Det var små ting, men vi havde god tid og kunne stoppe op og blive forkælet undervejs, siger Stephanie Gaarde Caruana.

Hold op med at piske jer selv

Hun oplever, at en del mennesker pisker sig selv mentalt, hun kan også komme til at gøre det selv, for at optimere sig selv.

- Man må ikke være stresset, man skal nyde livet mere, eller man skal være mere nærværende i forhold til sine børn. Der er hele tiden ét eller andet, man kan optimere, og man er nærmest et dårligt menneske, hvis man ikke har en superjuicer, griner hun.

De mål, synes hun, at man skal forsøge at give sig selv fri fra.

- Det gælder både kost, kulhydratshysteri og motion, siger Stephanie Caruana - og understreger, at nydelsen ikke må blive endnu en ting, man pisker sig selv i nakken for at opnå.

Vil beholde vores vin og øl

Mens livsnydelse og det at undgå rygning deler en førsteplads i undersøgelsen, så er danskerne tilsyneladende blevet mindre alkoholforskrækkede.

At indtage mindre alkohol indtager nemlig nummer sjok på listen, når danskerne vægter de sunde levefaktorer, og det overrasker ikke sociolog Eva Steensig.

- Vi vil egentlig rigtig gerne være sunde, men mange vil helst ikke undvære deres vin eller øl. Det er blandt andet kulturelt betinget, siger hun.

På gaden nikker flere danskere 'ja' til, at vejen til sundhed er brolagt med nydelse og tommelfingerreglen "alt med måde".

Det gælder blandt andre procesoperatør Torben Caspersen og hans hustru, projektkoordinator Søs Caspersen, som DR har mødt i Roskilde.

Når de 12 faktorer i undersøgelsen skal ranglistes, mener parret, at det er vigtigst at have et godt familieliv, undgå rygning, have balance mellem arbejde og privatliv, bevæge sig i det daglige - og at nyde livet.

- Vi har tit talt om, at vi skal sørge for, at livet er som en gammeldags bismarckvægt, hvor der skal være ligevægt. Man kan godt nyde livet og få lidt alkohol og god mad, bare man så også husker bevægelse og så videre, siger Torben Caspersen.

(© DR Nyheder)

Folkepensionist Per Sixten Helbæk sætter også nydelsen i top på sin sundhedsliste.

Han prøver hver morgen at huske på at spørge sig selv, hvordan han egentlig går og har det.

- Man kan godt læse profetierne og de forskellige blade og sundhedsapostlene. Det er fint nok, det er også usundt at ryge, at drikke for meget alkohol og ikke at motionere, men det er også usundt at have det skidt med sig selv, siger han.

(© DR Nyheder)

Det svarede danskerne i 2011:

 1. 1

  1. Spise sundt / bevæge sig i det daglige

 2. 2

  3. Undgå rygning

 3. 3

  4. få tilstrækkeligt med søvn / dyrke motion

 4. 4

  6. Nyde livet, også selv om det indimellem er usundt

 5. 5

  7. Have et godt familieliv / Have en god balance mellem arbejde og privatliv

 6. 6

  9. Undgå stress

 7. 7

  10. Undgå for meget alkohol

 8. 8

  11. Have gode venner

 9. 9

  12. Undgå at tage på i vægt

Det svarede danskerne i 2007:

 • 1. Spise sundt

 • 2. Dyrke motion

 • 3. Nyde livet, også selv om det indimellem er usundt / Have et godt familieliv

 • 5. Have en god balance mellem arbejde og privatliv / Undgå rygning

 • 7. Undgå stress

 • 8. Have gode venner

 • 9. Undgå at tage på i vægt

 • 10. Undgå for meget alkoholKilde: Tænketanken Mandag Morgen og TrygFonden