Opholdskrav: Hvis far bliver fyret, skal mor forlade landet

Jens Lindberg Jensen står til at miste dagpengeretten. Tager han imod offentlig hjælp, skal hans hustru forlade landet.

For Jens Lindberg Jensen (tv), hustruen Pyae samt døtrene på 5 og 7 år, kan lovforslaget om opholdskrav få katastrofale konsekvenser. (Foto: PRIVAT)

Hvis Jens Lindberg Jensen mister sit job i løbet af de næste fire år, risikerer familien at gå i opløsning.

Hustruens opholdstilladelse forsvinder. Pigerne på 5 og 7 år - begge danske statsborgere - må tage afsked med deres mor. Selv har den 35-årige jyde ikke ret til arbejdsløshedsdagpenge, fordi han tidligere har arbejdet seks år i Thailand.

Derfor mener familiefaderen fra Hobro, at regeringens lovforslag om et opholdskrav for ret til dagpenge er urimeligt, fordi udvalgte familier bliver ramt ‘katastrofalt hårdt’.

- Hvis jeg mister mit arbejde, er det private lånemarked vores eneste mulighed. Hvis jeg tager imod hjælp fra det offentlige betyder det, at min hustru skal forlade landet, når hendes opholdstilladelse udløber, siger Jens Lindberg Jensen, der er kommunalt ansat handicapmedhjælper.

Vil indføre opholdskrav

Sammen med regeringen vil Dansk Folkeparti indføre et såkaldt opholdskrav for ret til dagpenge. For at kunne modtage arbejdsløsheds-, syge- eller barselsdagpenge, skal man i syv ud af de seneste otte år have opholdt sig i Danmark eller et andet EU eller EØS-land.

Ifølge ministeriets beregninger vil lovforslaget reducere antallet af dagpengemodtagere med baggrund i tredjelande med 1.500 personer.

Til gengæld ventes forslaget også at ramme mindst 20.000 nuværende a-kasse-medlemmer, der på et tidspunkt har arbejdet eller boet i udlandet.

Børns mor fra Myanmar

En af dem er Jens Lindberg Jensen, der for otte år siden mødte sin hustru Pyae Pyea under et arbejds- og uddannelsesophold i Thailand. Pyae er 31 år gammel og oprindeligt fra Myanmar.

Hun har en bachelor i erhvervsøkonomi, snakker dansk med børnene derhjemme og driver en enkeltmandsvirksomhed, der tilbyder tolkning og korrekturlæsning. Sammen har de to piger på 5 og 7 år, der begge er danske statsborgere.

Netop på grund af pigerne priser Jens Lindberg Jensen sig lykkelig for sit faste arbejde for tiden. Det betyder nemlig, at han opfylder Udlændingestyrelsens krav om selvforsørgelse, så hans hustru og pigernes mor lovligt kan opholde sig i Danmark. Men i det øjeblik, han som ægtefælle modtager en offentlig ydelse som kontanthjælp, vil opholdstilladelsen komme i fare.

- På grund af opholdskravet kan jeg ikke få dagpenge, selv om jeg er medlem af en a-kasse. Og hvis jeg tager imod anden offentlig hjælp, er konsekvenserne katastrofale. Jeg føler reelt, at jeg mister alt offentligt sikkerhedsnet, konstaterer han, der siden 2016 har været medlem af Det Faglige Hus’ a-kasse.

Gyser ved tanken om andre familier

Derfor arbejder han med en plan B, hvis det utænkelige skulle ske.

- Jeg er pisket til at finde et andet og rimeligt velbetalt job ekstremt hurtigt. Hvis det ikke sker, er der jo ikke andre muligheder end at gå ud på det private lånemarked og låne til dagen og vejen og håbe på, at det på et tidspunkt vender, så pigernes mor ikke skal på en flyver til Myanmar, forklarer han.

Bevidstheden om følgerne spiller ind på de beslutninger, han træffer i hverdagen, fortæller han. Med et fast, kommunalt arbejde føler han sig dog nogenlunde sikker.

Men Jens Lindberg Jensen gyser ved tanken om andre familier, hvis fundament er mere usikkert.

Andre er værre stillet

- Jeg er hjemme og vores familie er etableret. Men tænk på alle dem, som står i en langt mere usikker jobsituation og som på et eller andet tidspunkt i fremtiden vil få brug for lidt økonomisk hjælp. Deres sidste livlinje, som de har betalt for, vil blive kappet, siger Jens Lindberg Jensen, der hentyder til dagpengeretten, der forsvinder.

Folketinget behandler lovforslaget om opholdskrav for ret til dagpenge 12. og 13. december. Tidligere på ugen advarede både Dansk Industri og Dansk Arbejdsgiverforening mod lovforslaget, fordi det kan afholde danskere fra at rejse ud i verden på karriereophold.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har ikke ønsket at kommentere den aktuelle sag.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk