Opholdsted bruger torturlignende metoder på udsatte unge

Et opholdssted i Fredericia udsætter unge for torturlignende metoder for at få dem på ret køl. Det fremgår af en ny dokumentarfilm fra DR.

Et privatdrevet opholdssted i Fredericia udsætter unge for torturlignende metoder for at få dem på ret køl. I et tilfælde blev en ung truet med at blive sprængt i luften af en landmine. I et andet fingerer opholdsstedet at en finger bliver hugget af en ung og serveret for en hund som mad.

Opholdsstedet Herkules i Fredericia har i flere tilfælde brugt, hvad eksperter beskriver som torturlignende metoder over for utilpassede unge.

Blev stille på en landmine

En af de unge, Massan Haider, var som 15-årig anbragt på Herkules. Under sit ophold blev han sendt på vandretur i Sverige. Midt om natten blev han kommanderet ud i skoven af en svensk mand, som placerede Massan Haider oven på hvad han tror er en landmine.

- Så siger han til mig: "Hvad vil du nu gøre?" Så jeg bliver bange og får tårer i øjnene. Hopper jeg af den landmine, så dør jeg. Bliver jeg stående, hvem skal så komme og hjælpe mig her, siger Massan Haider.

Biljagt og afhuggede fingre

Episoden skete for et par år siden men bliver afsløret i en ny dokumentarfilm fra DR, Isolation, Straf og Ydmygelse - historier fra et opholdssted. En af Danmarks førende jurister omkring anbragte børn, Bente Adolphsen fra Den Sociale Højskole i Århus, er rystet over episoden. - Selvfølgeligt er det ikke lovligt at opføre sig sådan. Men jeg er lige ved at sige, at lovgivningen nærmest ikke har tænkt, at de kunne finde på sådan noget her, siger Bente Adolphsen.

I et andet tilfælde har opholdstedet iscenesat en biljagt for at skræmme de unge fra at stikke af. Denne episode fandt også sted i Sverige, hvor en instruktør lod som om han skød en af de unge og efterfølgende huggede hans finger af med en økse. Fingeren var en pølse som han - overfor den unge - fodrer sin hund med.

- Det er jo helt ude på overdrevet. Jeg kan ikke se formålet, jeg kan simpelthen ikke finde ud af hvorfor skal han udsættes for det her. Det er jo torturlignende opførsel fra opholdsstedet side, siger Bente Adolphsen.

Erkender at det var forkert

Herkules er et af Danmarks dyreste opholdssteder med priser på op til 150.000 kroner om måneden for at tage sig af utilpassede unge. Lederen af Herkules, Johnny Madsen, erkender, at det var forkert at iscenesætte et skyderi og en biljagt for at skræmme de unge.

- Ja, jeg sagde det der det kunne da være sjovt. Sådan tænkte jeg. Jeg tænkte ikke der var noget alvorligt i det, men det var igen det her med at … at den var sgu ikke smart, siger Johnny Madsen.

Se mere i dokumentaren 'Isolation, straf og ydmygelse - historier fra et opholdssted' på DR 1 søndag klokken 21:50.