Opposition kalder miljøminister i samråd efter nye fund af giftrester i drikkevand

Miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V) skal besvare, om han vil forbyde sprøjtegift tæt ved drikkevandsboringer.

Miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V) er kaldt i samråd efter nye fund af sprøjtegiftrester i drikkevand. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Rester efter sprøjtegift i drikkevand får nu en samlet opposition til at kalde miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i samråd.

Ordførerne indkalder blandt andet ministeren med den begrundelse, at han er for passiv i forhold til at præsentere regeringens bud på en løsning af problemet.

- Det er nu tredje gang inden for kort tid, at der bliver konstateret sprøjtegiftrester i vores drikkevand nærmest ved en tilfældighed. Det er uacceptabelt, at vi ikke har en bedre kontrol, så danskerne kan stole på vores drikkevand, siger miljøordfører for Socialdemokratiet, Christian Rabjerg Madsen.

- På trods af grønne løfter er miljøministeren gået i flyverskjul. Det er ikke holdbart, at man som minister holder sig ude af debatten og i stedet sender sine embedsmænd i byen, konstaterer Christian Rabjerg Madsen (S).

Nye fund i hovedstaden

Indkaldelsen til samråd kommer, efter DR Nyheder i ugens løb kunne fortælle, at Hovedstadens Forsyning (HOFOR) har fundet pesticidresten Dimethylsulfamig på 8 af deres 14 vandværker.

Tidligere har man ifølge Christian Rabjerg Madsen fundet stoffet Desphenyl-chloridazon i vandprøver fra 113 vandværker. Samtidig er et hormonforstyrrende, men fortsat tilladt stof, påvist i grundvandsovervågningen.

Miljøministeren afviser beskyldningen om flyverskjul.

- Jeg har ikke nogen kommentarer til, at oppositionen mener, at jeg er i flyverskjul, når de ved, at jeg var til rådsmøde i Bulgarien, da DR bragte nyheden om fundet grundlovsdag og derfor ikke kunne stille op til interview i Danmark. Jeg håber dog, at vi kan arbejde lidt mere seriøst med et alvorligt emne som drikkevand, skriver Jakob Ellemann-Jensen (V) i en skriftlig kommentar til DR Nyheder.

Ida Auken: Vores vand under angreb

- Nu bliver der også fundet pesticider, som ikke engang var på overvågningslisten. Vores vand er under konstant angreb. Der er akut behov for handling. Ministeren må komme med en liste over alle potentielle stoffer, så vi kan tjekke for dem fremadrettet. Vi er nødt til at stoppe al sprøjtning ovenpå vores drikkevand. Præcis som vandværkerne selv anbefaler, udtaler Ida Auken, miljøordfører for Radikale Venstre, i en fælles pressemeddelelse fra de fem ordførere.

På samrådet vil oppositionen blandt andet spørge ministeren, hvordan han forholder sig til brancheorganisationen Danvas ønske om at indføre sprøjteforbud omkring drikkevandsboringer.

- En oplagt begyndelse er at forbyde sprøjtegift dér, hvor drikkevandet dannes: i drikkevandsoplandene. Men på sigt skal vi helt have stoppet brugen af sprøjtegifte og gjort Danmark helt økologisk, siger Christian Poll, Alternativets miljøordfører.

Minister ser frem til samråd

Ud over ordførerne fra Socialdemokraterne, Radikale Venstre samt Alternativet er også Trine Torp fra SF samt Øjvind Vilsholm, miljøordfører for Enhedslisten, med som indkaldere af samråd.

Ministeren ser frem til at drøfte drikkevandet med oppositionen under samrådet, skriver han.

- Man skal trygt kunne drikke vandet i Danmark, og da jeg hørte om fundet af DMS, besluttede jeg, at vandværkerne i hele landet skal teste for stoffet, så der kan gribes hurtigt ind, hvis det findes andre steder. Og vi er ved at lave et større arbejde for at finde ud af, hvilke stoffer der kan findes i vores drikkevand, så vi får styr på, hvad vi skal kontrollere for, så vi kan undgå de her situationer, hvor nye stoffer dukker op, skriver miljøminister Jakob Ellemann-Jensen.