Opposition kræver forsvarsministerens afgang

Soldater, der var i Afghanistan i 2002, siger, at de havde ordre på at bære flag på skulderen. Forsvarsminister Søren Gade har i Folketinget sagt det modsatte, så nu kræver oppositionen hans afgang. DF vil have en redegørelse om sagen.

Det lille Dannebrog på soldaternes skuldre er blevet stridspunkt i sagen om udlevering af fanger til tortur i Afghanistan. (© DR)

En minister skal altid give Folketinget korrekte oplysninger.

Men en række soldater, der har gjort tjeneste i Afghanistan i 2002, sætter nu et stort spørgsmålstegn ved, om forsvarsminister Søren Gade gjorde det, da han den 10. januar ville modbevise en række kritikpunkter fra DR Dokumentaren Den Hemmelige Krig, der blev sendt i december.

Derfor mener oppositionen, at forsvarministeren må gå af.

- Det er ret effektivt dokumenteret, at ministeren ikke har fortalt sandheden. Det bør føre til et mistillidsvotum, mener socialdemokraternes udenrigsordfører Mogens Lykketoft.

Et mistillidsvotum ser ikke ud til at få flertal i Folketinget, for Dansk Folkeparti vil ikke vælte ministeren på sagen. Forsvarsordfører Hans Kristian Skibby vil dog på baggrund af de nye oplysninger have en redegørelse.

- Hvis Søren Gade havde tilbageholdt oplysninger eller talt mod bedre vidende, så ville vi tage det alvorligt. Men i det her tilfælde er der formentlig tale om en misforståelse, fordi regelsættet giver soldaterne mulighed for både at vise og skjule mærket alt efter sikkerhedssituationen, siger han.

Afslørende flag

Søren Gade har forklaret, at danske soldater kun har udleveret fanger til en amerikansk lejr to gange. I filmen sagde en amerikansk forhørsleder, at han havde set danske soldater aflevere fanger til den kritiserede lejr fem-seks gange i 2002.

Han forklarede, at han kunne se, at soldaterne var danske, fordi de havde et dansk flag på skulderen. Det afviste ministeren i Folketinget. Han forklarede, at danske soldater ikke skal gå med dansk flag på skulderen i Afghanistan.

Men det siger flere danske soldater, at de har gjort.

- Det var en standardprocedure, at man var afmærket. Der var ikke på noget tidspunkt tvivl om, hvorvidt flaget skulle være der eller ej. Det var bare standard, siger frømandssoldaten Stefan Nonbo, der selv var i aktion i Afghanistan.

DR har talt med flere kilder fra specialstyrken. De bekræfter alle, at de har haft et dansk flag på skulderen. Det var simpelthen en ordre, at det skulle være der, siger de.

Vil have Gade skal gå

SFs Holger K. Nielsen mener også, at forsvarsministeren har misinformeret Folketinget i en grad, der belaster ham så meget, at han bør gå.

- I det omfang det kan påvises, at Søren Gade har misinformeret Folketinget, så mener jeg ikke, at han kan blive siddende, siger han til DR.

Også Radikale mener, at de nye oplysninger lægger pres på ministeren.

- Han har jo besvaret et paragraf 20 spørgsmål, hvor han siger noget andet, siger Naser Khader.

Dobbelttjekket med forsvaret

Søren Gade siger, at han, inden han svarede Folketinget, havde dobbelttjekket oplysningerne om de små Dannebrogsflag på soldaternes skuldre med forsvaret.

- Jeg må klart afvise de beskyldninger, der er kommet. Jeg har bedt Forsvarskommandoen om at tjekke oplysningerne igen. Forsvaret siger, at mit svar til Folketinget er korrekt, siger forsvarsministeren.

Søren Gade holder derfor fast i det svar, han gav den 10. januar.

- Jeg kan ikke "transmogriffe" mig om til en dansk soldat i Afghanistan i 2002. Så når jeg får et svar fra forsvaret om, at man ikke bruger flagmærker på patrulje, så holder jeg selvfølgelig fast i det, siger Søren Gade.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532c810a6187a216b8e80b8e