Oppositionen vil købe østkriminelle ud

Blå blok foreslår at betale lande for at tage imod statsborgere de har siddende i danske fænglser.

Hovedindgangen ved Statsfængslet i Vridsløselille (© DR)

Rumænien, Polen, Litauen og andre lande skal fremover have kontante fordele, hvis de lader egne statsborgere afsone i hjemlandet efter eksempelvis indbrudstogter i Danmark.

Ifølge et beslutningsforslag fra blå blok skal Danmark for eksempel betale nye fængselsafdelinger eller uddannelse af fangevogtere for de lande, der indgår afsoningsaftaler, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Finansieres af besparelse

En del at besparelsen ved at de ikke længere sidder i dansk fængsel skal finansiere forslaget.

- Vi bruger næsten en kvart milliard kroner på at have indsatte i danske fængsler, som lige så godt kunne afsone i deres hjemlande. Det er dansk blødsødenhed over for nogle udenlandske kriminelle, som vi ikke skylder noget, siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen.

420 kan sendes hjem til fængsling

Der sidder 1.100 udlændinge i danske fængsler. Mange er i varetægt, men 420 har fået en endelig dom og kan derfor principielt afsone i hjemlandet. Udgiften til de 420 er 229 millioner kroner årligt. Heraf går 64 millioner kroner til at betale fængselsophold for andre EU-borgere.

Andre regler end i EU-aftalen

Ifølge en EU-aftale, som otte lande p.t. har underskrevet, skal fanger kunne sendes hjem, hvis der er mindst seks måneders straf tilbage. Men med pengene som lokkemiddel vil de borgerlige lave bilaterale aftaler, så Danmark også kan sende fanger ud, der har kortere straffe eller ikke kommer fra et EU-land.

Den konservative retsordfører, Tom Behnke, håber, at frygten for et rumænsk fængsel virker afskrækkende.

Facebook
Twitter