Danske børn med angst bliver overset, selvom angst er den hyppigste psykiske lidelse blandt børn og unge.
Sådan lyder det fra førende eksperter i behandling af angst i Danmark.
- Det er i høj grad et overset problem og et område, man samfundsmæssigt ikke har prioriteret ret højt, siger Mikael Thastum, der er professor på Angstklinikken ved Aarhus Universitet.
Samme opfattelse har Barbara Hoff Esbjørn, der er lektor på Institut for psykologi på Københavns Universitet og projektleder ved Copenhagen Anxiety Project i København.
Få børn får diagnosen angstBarbara Hoff Esbjørn undrer sig over, at der er langt færre børn, der bliver diagnostiseret med angst i Danmark, end der er i udlandet.
Udenlanske undersøgelser tyder på, at mellem 2,5 procent og 5 procent af børn og unge under 18 år er plaget af angst i så alvorlig grad, at de har brug for hjælp.
Det svarer til et barn i hver eller hveranden skoleklasse. Men de nyeste danske tal fra 2011 viser, at meget få børn bliver diagnostiseret med angst. I 2011 oplevede den regionale psykiatri 450 angsttilfælde blandt børn.
Angst uden behandling
Det lave tal dækker ikke over, at færre børn lider af angst i Danmark, men at de angste børn bliver overset og derfor ikke indgår i en statistik, mener Barbara Hoff Esbjørn.
- Man kan spørge, hvor er de børn henne? Mit bedste bud er, at rigtig mange børn går rundt med angst uden at modtage behandling, siger hun.
Der er en god grund til, at der er langt mere fokus på børn med ADHD eller andre udadreagerende psykiske lidelser, mener både Mikael Thastum og Barbara Hoff Esbjørn.
- Børn med indadvendte problemer som angst skaber jo ikke en masse uro omkring sig, som børn med adfærdsvanskeligheder eller ADHD gør. De udgør ikke noget problem i skolen og fortæller ofte ikke om angsten, så det er svært at opdage, at de har angst, siger Mikael Thastum.
Hæmmede i hverdagen
Det er normalt for børn at være angst for noget i perioder, men det bliver en lidelse, hvis angsten varer ved.
- Når det begynder at forstyrre barnets naturlige udvikling, bliver det et problem, siger Barbara Hoff Esbjørn.
De børn, hun møder gennem sit arbejde, er angste for forskellige ting eller situationer. Nogle tør for eksempel ikke være væk fra deres forældre, fordi de er bange for, at der sker dem noget.
- De bliver hæmmede og lader være med at tage til fodbold, holder op med at gå til dans, kan kun lege hjemme og skal hele tiden have forældre i nærheden, fortæller hun.
Alvorlige konsekvenser
Det er forholdsvist nemt at behandle angst hos børn. Derfor bør samfundet gribe ind og tage hånd om børnene i langt højere grad end i dag, mener både Barbara Hoff Esbjørn og Mikael Thastum.
De advarer mod, at det kan have negative konsekvenser at lade stå til.
- Vi ved, at halvdelen af alle voksne med angstlidelser startede med deres angstlidelse allerede i barnealderen, og at ubehandlet angst i mange tilfælde bliver mere kronisk og kan udvikle sig til depression, mere angst eller misbrug, siger Mikael Thastum.
Onsdag aften 20.40 sender DR1 dokumentaren 'De angste børn', der sætter fokus på behandling af børn med angst i Danmark.