Opråb fra kritiske fagfolk: Forbrugere af svinekød må tage sig sammen

Danskere skal tage ansvar og efterspørge kød produceret under højere dyrevelfærd, lyder det fra kritikere.

Vi skal stille højere krav til de produkter, vi køber i supermarkedet, lyder opsangen til de danske forbrugere. (© Colourbox)

Du skal tage et langt større ansvar, når du køber ind til frikadeller, medister og pølser i svøb.

Sådan lyder opråbet fra dyrevelfærdsorganisationen WSPA, der ikke kun mener, at det er politikernes og landbrugets skyld, at dyrevelfærden halter i mange, danske svinestalde.

- Forbrugerne har også et ansvar. De skal være villige til at betale mere for ordentligt kød. Det er ikke rimeligt, at vi vil kunne købe en flæskesteg til 25 kroner, siger landbrugschef i WSPA, Pernille Fraas Johnsen.

Lektor i bioetik ved Københavns Universitet, Mickey Gjerris, stemmer i:

- Det er et problem, at vi ikke handler. Hvis der skal ske en ændring, kræver det, at vi som borgere tager ansvaret på os, siger han.

Mangel på udvalg

I øjeblikket er mellem en og to procent af det svinekød, vi køber, økologisk eller fra friland, og det er langt fra nok, mener kritikerne.

I debatten på dr.dk har flere brugere ytret, at det økologiske udbud i butikkerne ikke er stort nok, og at de derfor er tvunget til at vælge den konventionelle hamburgerryg eller ribbensteg.

Udbuddet er mangelfuldt i mange supermarkeder, anerkender Pernille Frass Johnsen, men fastslår samtidig, at danskerne kan være med til at sørge for, at der kommer flere økologiske produkter i køledisken.

- Man er nødt til at gå ned i supermarkedet og sige, at man gerne vil have det. Og når det så er der, skal man købe det, siger hun.

Hvor vigtig er flæskestegen?

Mickey Gjerris opfordrer også forbrugerne til at hanke op i dem selv.

- Hvor vigtig er flæskestegen og skinken? Det er et spørgsmål til hver af os? Jeg har svært ved at se, at vi kan retfærdiggøre de vilkår, grisene vokser op under i det konventionelle landbrug, siger han.

Se eller gense DR Dokumentaren 'Det store svinerige' om dansk svineproduktion her.

FacebookTwitter