Opråb til landbruget: I er nødt til at skrue ned for medicinen

Endnu et populært antibiotikum i landbruget er kommet på EU’s liste over stoffer, der kan skabe resistente bakterier

Formand for Dansk Selskab for Klinisk Mikrobiologi, Michael Pedersen, er bekymret over det store forbrug af antibiotikummet Neomycin i landbruget. (Foto: Marlene Zøllner)

En ny rapport fra Det Europæiske Lægemiddelagentur slår nu fast, at et populært antibiotika til svin er særdeles risikabelt at bruge på lang sigt.

Det skyldes, at stoffet "Neomycin" minder om et andet antibiotika, der også bliver brugt rundt omkring på de danske hospitaler.

Over tid kan det store forbrug af Neomycin gøre almindelige bakterier resistente overfor lægernes behandling.

- De er interesseret i at holde prisen nede på en kotelet. Vi læger er interesseret i, at patienterne får den rigtige behandling og overlever, siger Michael Pedersen, formand for Dansk Selskab for Klinisk Mikrobiologi.

Mindre antibiotika

Hos svin bliver antibiotika for eksempel brugt til bekæmpelse af diarré hos smågrise.

Ifølge chefkonsulent for landbrugsdyr i Dyrenes Beskyttelse, Birgitte Damm, er en mindre intensiv produktion i landbruget den eneste sikre vej til at nedbringe infektioner og forbruget af antibiotika:

- Som produktionen er indrettet i dag, gælder det om at lave mest muligt svinekød på kortest mulig tid. Og når det er den slags svineproduktion, vi har indrettet os med i Danmark, så er der altså virkelig pres på, siger Birgitte Damm.

Hos Landbrug & Fødevarer advarer man i midlertidigt imod at sætte for strenge krav for brugen af antibiotika, da man risikerer at skubbe svineproduktionen til udlandet:

- I et internationalt perspektiv har vi i Danmark et meget lavt antibiotikaforbrug. Set fra min stol er det mere uansvarligt at skubbe svineproduktionen ud af landet, for så vil den foregå nogle steder, hvor man bruger betydeligt mere antibiotika, siger Christian Fink Hansen, sektordirektør for svineproduktion i Landbrug & Fødevarer.

Ifølge Michael Pedersen er vi dog stadig nødt til at nedbringe forbruget endnu mere i Danmark:

- Det er jo samme argumentation, som de bruger inden for klimaforskning. Det nytter ikke noget. Alle skal nedbringe forbruget, og det skal foregå her, og det skal foregå i Europa og resten af verden.

Forbruget er steget

I 2017 steg landbrugets forbrug af Neomycin med 50 procent til 6,2 ton. De første 5 måneder af 2018 er forbruget steget med yderligere 80 procent i forhold til samme periode sidste år.

Det store forbrug bekymrer Michael Pedersen:

- Jo større forbruget er, jo hurtigere vil der ske en resistensudvikling. På et tidspunkt vil vi få patienter ind på sygehuset, som er dødssyge, og som vi giver en behandling, der viser sig ikke at virke, fordi bakterien er resistent.

Neomycin er det seneste stof i en række af antibiotika, der er blevet vurderet som risikable til brug i landbruget. Tidligere har stofferne colistin og tetracyklin også fået eksperterne til at ringe med alarmklokkerne.

- Den her rapport peger jo på endnu et stof, som man skal tage væk fra værktøjskassen i svineproduktionen. Så efterhånden falder stof efter stof altså væk på grund af de her resistensproblemer, siger Birgitte Damm fra Dyrenes Beskyttelse.

Uanset hvad så vil det på lang sigt lede til tab af menneskeliv, hvis ikke landbruget skruer ned for forbruget af antibiotika, vurderer Michael Pedersen:

- Hvis ikke de nedbringer forbruget, så kan jeg godt skrive drejebogen til, hvordan det kommer til at gå på lang sigt. Og det er, at vi får utrolige resistensproblemer inden på hospitalerne.

Fødevarerstyrelsen anbefaler stoffet

Når landmænd vælger, hvilke antibiotika de skal bruge til at behandle for eksempel syge smågrise, bruger de Fødevarerstyrelsens vejledning. Styrelsen har hidtil anbefalet Neomycin til brug i svineproduktionen - senest i april 2018.

- Vi bliver selvfølgelig bekymret og opmærksomme, når vi følger myndighedernes anbefalinger, og så der kommer noget nyt fra Det Europæiske Lægemiddelagentur, siger Christian Fink Hansen.

Fødevarestyrelsen har ikke ønsket at stille op til interview. Styrelsen skriver i en e-mail, at de er opmærksom på rapporten fra Det Europæiske Lægemiddelagentur, og at de efter sommerferien vil se på, om den får konsekvenser for den nuværende håndtering af brug af antibiotika til produktionsdyr.

FacebookTwitter