Opsigtsvækkende regel om 'dobbeltstraf' for vold i nattelivet er for første gang taget i brug

Den nye bestemmelse om forbud mod at opholde sig i nattelivet er blevet brugt tre gange.

- Det kan vel ikke være rigtigt, at en forretningsmand i Jylland, der får 60 dages fængsel for at komme op at slås i en julefrokostbrandert, ikke må gå i byen i København, siger advokat. (Arkivfoto) (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix Denmark)

En ny lov om vold i nattelivet er for første gang blevet taget i brug.

I alt er der siden 1. juli blevet afsagt tre domme, som har betydning for, om de dømte må gå i byen, efter de har siddet i fængsel.

Der er tale om en særlig paragraf i straffeloven, der hedder 79 c, som giver domstolene mulighed for at idømme den tiltalte et forbud mod at besøge barer eller natklubber i nattetimerne - udover en fængselsstraf.

Det gælder personer, der bliver dømt for bestemte former for kriminalitet, som har sit udgangspunkt i nattelivet.

Det kan eksempelvis være vold eller våbenbesiddelse, som er begået på eller omkring barer eller natklubber. Forbuddet gælder i hele landet og kan gælde i op til to år.

Foruden forbuddet om at opholde sig på barer mellem klokken 00-05 må de dømte heller ikke tage til de særlige nattelivszoner.

Dem findes der lige nu fire af i København og én i Randers og én i Aarhus.

Det betyder, at de end ikke må opholde sig i området, også selvom de ikke er inde på selve beværtningerne.

Tilfreds anklager

De tre sager er blevet behandlet under Nordsjællands Politi, Københavns Politi samt en hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, oplyser de respektive politikredse til DR Nyheder.

Det gjorde han, fordi han slog ud efter en tilfældig mand med en økse i Nykøbing Falster, da begge var i byen.

Foruden fængselsstraffen blev han idømt et landsdækkende forbud mod at opholde sig i nattelivet i ni måneder, fortæller anklagerfuldmægtig Louise Knudsen.

- Jeg er selvfølgelig super tilfreds med, at retten er enig med mig i, at den unge mand skal idømmes et opholdsforbud i nattelivet. Netop fordi nattelivet er et sted, hvor der foregår mere vold end i hverdagen i øvrigt, siger hun.

Bruges ikke første gang, men..

Rigsadvokaten har udsendt en vejledning til anklagerne i de forskellige politikredse om, hvordan de kan gribe den nye lovgivning an, når de tilrettelægger et anklageskrift og skal finde ud af, hvilken straf de skal kræve, når de er i retten - det kaldes en "Rigsadvokatmeddelelse".

Her står der blandt andet, at anklagemyndigheden som udgangspunkt skal gå efter et opholdsforbud, hvis den tiltalte er tidligere dømt for lignende kriminalitet.

Det kan dog også ske i førstegangstilfælde, hvis den "dømte har demonstreret en vis voldsparathed", lyder det.

I dommen, som DR Nyheder har fået aktindsigt i, fremgår det, at den anklagede tidligere er dømt for lignende kriminalitet, og dermed har Retten i Nykøbing Falster vurderet, at et opholdsforbud var på sin plads.

Manden forklarede i retten, at han erkendte sig skyldig, men at han ikke kunne huske noget fra den pågældende aften. Han besluttede sig for ikke at anke.

- Hvis du har begået vold i Gothersgade i København, skal du hverken have lov til at gå i byen i Gothersgade eller i Jomfru Ane Gade i Aalborg, lød det fra Nick Hækkerup. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

Forsvarsadvokat: 'Det er lidt mystisk'

Torben Brøndum Rasmussen er advokat, og han har været forsvarer for den dømte 21-årige mand fra Nykøbing Falster.

Hans holdning er klar. Overordnet set mener forsvarsadvokaten, at der er tale om en dobbeltstraf, fordi "karantæneperioden" i nattelivet først begynder, når man er færdig med at sidde i fængsel.

- Hvis jeg skal være helt ærlig, så mener jeg, at man skal være lidt betænkelig ved det her. For det her kommer jo først til at ramme, når folk er færdige med at afsone fængselsstraffen. Det vil sige, at når du har afsonet din dom og har fundet ud af, at det er noget skidt, så må du lige pludselig ikke komme i nattelivet, siger han.

Torben Brøndum Rasmussen mener, at dommen er et udtryk for, at der skal meget lidt til, før man vil blive dømt efter paragraf 79 c. På trods af "Rigsadvokatmeddelsen", som siger, at man som udgangspunkt først vil blive krævet dømt efter paragraffen ved anden voldsdom, frygter han alligevel, at spørgsmålet om "voldsparathed" ved førstegangstilfælde kan gradbøjes.

Torben Brøndum Rasmussen er forsvarsadvokat. (Foto: forsvareren.dk)

- Det kan vel ikke være rigtigt, at en forretningsmand i Jylland, der får 60 dages fængsel for at komme op at slås i en julefrokostbrandert, ikke må gå i byen i København. Det er dobbeltstraf, og jeg synes, det er lidt mystisk, siger han.

I forbindelse med at Folketinget vedtog den nye lovgivning, udtalte Nick Hækkerup (S), at han var glad for, at Christiansborg står sammen "i kampen mod utryghed i nattelivet".

- Før coronakrisen lukkede hele nattelivet ned, så vi flere forfærdelige episoder, hvor uskyldige, unge mennesker blev brutalt overfaldet. Derfor sætter vi nu voldsmændene stolen for døren og nægter dem adgang til nattelivet. I hele landet, lød det.

FacebookTwitter