Opslag om selvskade spreder sig på TikTok: 'Det bliver en del af virkeligheden hos børn og unge, som slet ikke har det på lystavlen'

Selvskadende unge får inspiration fra stadig flere sociale medier, viser samtaler fra børne- og ungdomspsykiatrien.

I sidste halvår af 2020 fjernede det sociale medie TikTok på verdensplan mere end fem millioner opslag, der relaterede til "selvskade, selvmord og farlige handlinger". (Foto: Thomas Lekfeldt © Ritzau Scanpix)

Bruger du internettet eller sociale medier i forbindelse med selvskade?

Sådan lyder et af spørgsmålene til psykisk sårbare, når de bliver screenet for selvskadende adfærd hos Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center i Region Hovedstaden.

Og i løbet af det sidste halve år er der sket en udvikling. For mens de unge tidligere kun omtalte Instagram, bliver der nu også peget på TikTok og internetforummet Reddit som nogle af de sociale medier, hvor de henter inspiration og støtte.

- Viften af sociale medier, de unge bevæger sig på, bliver større. Så der bliver nævnt flere og flere platforme, hvor selvskader og tanker om selvmord bliver delt, siger Lotte Rubæk, der er psykolog og leder af Team for Selvskade i børne- og ungdomspsykiatrien i Region Hovedstaden.

Ifølge Lotte Rubæk er bevægelsen naturlig, fordi børn og unge deler deres liv på godt og ondt på sociale medier, og fordi de bruger stadig flere forskellige platforme i deres hverdag.

Alligevel giver nye sociale medier som TikTok en særlig udfordring. Her bliver brugerne nemlig i langt højere grad end på for eksempel Instagram eksponeret for indhold, de ikke selv har opsøgt.

- Selvskade og selvmord kommer ind og bliver en del af en virkelighed hos børn og unge, som slet ikke har det her inde på lystavlen. Og som slet ikke aktivt har været inde og opsøge det her emne på de sociale medier. Det kan virke enormt skræmmende og nærmest traumatiserende at se et selvmordsforsøg for åben skærm, hvis man er 11 år gammel, siger Lotte Rubæk.

Flere eksempler på selvskade

DR har set flere eksempler på opslag om selvskade og selvmordsforsøg, der er delt blandt danske børn og unge på sociale medier som TikTok.

Denne mor har oplevet, at hendes datter flere gange er blevet indlagt på psykiatrisk hospital, efter teenagepigen har fået inspiration til selvskade på sociale medier.

Blandt andet hos en teenagepige, der er selvmordstruet og flere gange har været indlagt på psykiatrisk hospital. Hendes opslag på TikTok har fået næsten 30.000 likes.

DR har interviewet hendes mor, som slet ikke var klar over, at datteren var på det sociale medie, før personalet på børne- og ungdomspsykiatrisk afdeling gav hende besked om det.

Under sin indlæggelse havde datteren fortalt personalet, at det var på TikTok, hun fandt inspiration til, hvordan hun kunne begå selvmord.

- Jeg synes, det er rigtig vigtigt, at andre ikke havner i samme situation. Som forælder har man også et ansvar og er forpligtet til at se på, hvad ens børn er på. Men hvor skal man kigge henne – hvor skal man søge henne? Der må jeg ærlig indrømme, at jeg er kommet til kort i forhold til, at jeg ikke har sat mig nok ind i for eksempel Instagram og TikTok, siger moren, der optræder anonymt af hensyn til sin datter.

DR er bekendt med moderens identitet.

På verdensplan fjernede TikTok i andet halvår af 2020 mere end fem millioner opslag, der relaterer til "selvskade, selvmord og farlige handlinger." Det viser den seneste såkaldte gennemsigtighedsrapport fra det sociale medie.

TikTok har ikke ønsket at oplyse DR, hvor mange opslag, de har fjernet fra danske brugere.

"Et tveægget sværd"

Internetforummet Reddit er et andet socialt medie, som Team for Selvskade i Region Hovedstaden for nylig er begyndt at registrere som et af de steder, hvor danske unge deler selvmordstanker og indhold om selvskade.

På Reddit er det især drengene, der udveksler billeder eller skriver med andre, der er i samme situation. Ofte i en humoristisk tone, fordi det kan være en ventil til at få delt de tanker, der ellers er svære at sætte ord på.

Ifølge en undersøgelse af danskernes medieforbrug fra Social Media Life 2020 har flere hundredetusinde danskere en profil på Reddit. Næsten hver femte ung mellem 12 og 29 har en profil. (Foto: DADO RUVIC © Ritzau Scanpix)

Ifølge psykolog Lotte Rubæk er det derfor ikke kun skidt, når de selvskadende unge finder ligesindede på sociale medier.

- Det er et tveægget sværd. Vi ved, at det kan være en hjælp at vide, at man ikke er alene om at have det sådan og tale med andre om, hvordan man har det indeni. Faktisk kan det ligefrem forebygge selvskade-episoder, hvis man kan få afløb for sine følelser ved at tale om dem i stedet for at lade dem komme fysisk til udtryk på kroppen. Men samtidig er der de her utilsigtede virkninger, som på lidt længere sigt gør, at man i virkeligheden måske får det værre af at være på platformene, siger hun.

De utilsigtede virkninger opstår blandt andet, når unge finder såkaldte "challenges", som giver point alt efter, hvor stor skade man gør på sig selv, eller når de ser billeder og videoer af selvskade på sociale medier.

- Især blod og åbne sår kan virke meget triggende. Så starter der en respons i kroppen, hvor man får sådan en dirrende trang til, at man bare må se det blod hos sig selv også.

Typisk får unge meget omsorgsfulde reaktioner, når de deler billeder af selvskade på de sociale medier. Og dermed kan de opleve, at selvskade bliver adgangsbilletten til at få den støtte om omsorg, de har brug for.

Derfor opfordrer Lotte Rubæk medier som TikTok og Reddit til at skrue op for kontrollen, så indhold der kan inspirere psykisk sårbare bliver fjernet, før det risikerer at nå ud til titusindvis af brugere.

- Jeg kunne ønske, at der bliver afsat flere midler til moderatorer, som skal sidde og vurdere indholdet. Både det, der bliver anmeldt af brugere som værende over stregen, og også det, som deres kunstig- intelligens-systemer selv fanger op. Sådan at der kommer nogle flere mennesker ind over for at gøre nettet mere finmasket, siger hun.

Psykolog Lotte Rubæk ser på billeder fra sociale medier, hvor unge har delt billeder af selvskade.

TikTok og Reddit: Vi forbyder indhold med selvskade

Hverken TikTok eller Reddit ønsker at stille op til interview eller svare på konkrete spørgsmål fra DR.

I en skriftlig kommentar understreger TikTok, at deres team kan kontakte nationale alarmcentraler, hvis de ved at gribe ind kan hjælpe brugere, som risikerer at skade sig selv.

- Det er ekstremt vigtigt for os at tage vare på vores brugeres trivsel. Vores politikker sigter mod at hjælpe mennesker, der har det svært og give adgang til ekspert-baseret rådgivning. Vi tillader ikke indhold, som viser, promoverer, normaliserer eller glorificerer aktiviteter, der kan føre til selvmord eller selvskade.

TikTok oplyser også, at det sociale medie ikke viser søgeresultater, når der bliver søgt på ord relateret til selvmord eller selvskade.

Reddit fremhæver i en skriftlig udtalelse, at de sidste år oprettede en hotline, der tilbyder hjælp til psykisk sårbare hele døgnet. Deres moderatorer har også adgang til tjenester, der giver information om, hvordan man håndterer krisesituationer.

- Vores retningslinjer forbyder at dele materiale som opfordrer til vold, herunder selvskade. Indhold afhænger i høj grad af kontekst, og det indgår altid i vores betragtninger, når vi undersøger potentielle overtræder. Vi har mange fællesskaber, der giver vores brugere støtte og et trygt sted at være, som er inden for vores retningslinjer, skriver Reddit.