Optag dig selv og få et job: Virksomheder vil have videoansøgninger

Kandidater skal blive fortrolige med et kamera, lyder det i kor fra to store danske firmaer.

Danske virksomheder er begyndt at rekruttere medarbejdere på en ny måde. Fremover bliver jobansøgere bedt om at lave en optagelse med dem selv.

- Vi får bragt helt nye facetter i spil, som ikke kan læses ud af karakteren i dansk og matematik, siger Jon Skålerud, HR senior manager hos Dansk Supermarked, der står bag kæderne Netto, Føtex og Salling.

Han forklarer, at det lige nu er i jagten på nye butikelever og salgsmedarbejdere, at ansøgerne skal lave en personlig video. Den varer typisk op til 120 sekunder, og ansøgerne bliver stillet en række spørgsmål, som de skal optage deres svar på.

- Gennem en videoansøgning giver vi dem en helt ny mulighed for at vise os, hvem de er. Vi får et endnu bedre grundlag for at vælge de helt rigtige ud til en personlig samtale.

"Twinkle in the eyes"

Dansk Supermarked er langt fra den eneste virksomhed, der har set fordelene ved at lade ansøgere filme sig selv, og som derfor har udviklet et system til at modtage store mængder af videofiler.

- Et videointerview giver mulighed for at se kandidaten i øjnene, og det giver et indtryk af, om kandidaten har den udstråling, som vi gerne vil have. Vi kalder det "twinkle in the eyes", siger Lene Houe, HR manager hos Jysk.

Jysk har efterspurgt videoansøgninger i godt et halvt år og bruger det til at ansætte alt fra butikschefer, HR-partnere, områdeansvarlige til elever.

- Næste skridt kunne være deltidssælgere, siger Lene Houe.

Sådan ser et stillingsopslag ud, når Dansk Supermarked efterspørger en video i rekrutteringen af nye medarbejdere. (Foto: © DR Nyheder, Screendump fra stillingsopslag hos Dansk Supermarked.)

Evnen til at præsentere sig selv er vigtig

For få år siden var det stort set kun de kreative, som ville skille sig ud i bunken af jobansøgninger, der prøvede kræfter med videoformater. Fremover vil der være mange andre ansøgere, som også skal blive fortrolige med et kamera.

Det mener Thomas Dalgaard, rekrutteringsdirektør hos Jobindex, der er en af Danmarks største jobportaler. Han har noteret sig, at efterspørgslen på videoansøgninger vokser støt.

- Det er typisk i stillinger, hvor der skal ansættes 50-100 kandidater på én gang.

- Her er det ikke selve udformingen af den skriftlige ansøgning, der er det interessante, men mere personen og evnen til at præsentere sig selv, siger han og henviser til detailbranchen.

Ifølge Thomas Dalgaard er udbredelsen af den nye rekrutteringsmetode ikke kun en fordel for virksomheder. Det tager også kortere tid for ansøgeren at lave en videoansøgning, og den kan laves på alle tider af døgnet, forklarer han.

- De fleste har en smartphone, og efterhånden er folk fortrolige med at bruge et videomedie og at trykke på knappen i de 15 sekunder, som det varer.

Manglende videotalenter diskvalificerer ikke

Dem, som ikke har en filminstruktør gemt i maven, eller som ikke ønsker at lave en videoansøgning, behøver dog ikke at være bekymrede, lyder det fra både Jysk og Dansk Supermarked.

- Vi forholder os stadig til CV og ansøgning, og hvis dette ser spændende ud, så diskvalificerer det ikke en fra at komme til samtale, selvom man ikke har lyst til at filme sig selv, siger Lene Houe, HR manager i Jysk.

Det er en klog udmelding, da opfordringen til videoansøgninger også kan få negative konsekvenser for virksomhederne, mener Thomas Dalgaard.

- Det kan afholde folk fra at søge.

- Så du skal rekruttere i en målgruppe, der er fortrolig med det her medie, siger han.

Det forsøger man at tage højde for hos Dansk Supermarked.

- Det er en overvejelse, vi gør os, hvordan vi kan sikre, at kandidater ikke afskrækkes fra at søge job eller uddannelse hos os.

- Der vil givetvis også være stillinger, hvor det er mere relevant at bruge videoansøgninger end andre, siger Jon Skålerud, HR senior manager i Dansk Supermarked.

I videoen øverst i artiklen kan du høre, hvad de to HR-chefer fra Jysk og Dansk Supermarked mener, at en god videoansøgning består af.