Optog giver fingeren til voldtægtskultur med slagord og bare bryster

Demonstrationen Slutwalk, som på lørdag rammer København, hylder retten til egen krop.

Der var masser af blottet hud og festlig stemning ved sidste års SlutWalk i København. (Foto: Lars Daniel Terkelsen)

Glitter, blottet hud og slagkraftige paroler kommer til at pryde gadebilledet i København på lørdag.

Her løber den såkaldte Slutwalk nemlig af stablen. En demonstration og en fuckfinger til den voldtægtskultur og seksuelle udskamning, som arrangørerne mener, der dominerer samfundet.

Men det er ikke kun de vrede budskaber, som optoget handler om, forklarer Julie Zerlang, der er med til at arrangere Slutwalk Copenhagen.

- Det er også en fejring af retten til eget udtryk, seksualitet, hvem man knalder med, hvordan man knalder med dem, og hvem man ikke knalder med. At vi har ret til egen krop, og at alle kroppe er rigtige kroppe, som folk selv ejer, siger hun.

Under årets Slutwalk vil der være taler fra kropsaktivisten Mie Maja Kruse, pornoproducenterne Anne Sofie Steen Sverdrup og Caroline Due fra selskabet Bedside Productions og Niels Jansen, der som den første transmand har vundet Mr. Gay Denmark.

Startede med kommentar fra politibetjent

Slutwalk er en international bevægelse, der første gang fandt sted i den canadiske storby Toronto i 2011. Startskuddet var en kommentar fra en politibetjent, der til et arrangement på en skole kort forinden udtalte, at kvinder skulle lade være med at klæde sig som sluts (tøjter, red.), hvis de ville undgå at blive seksuelt antastet.

Farverigt hår og knivskarpe paroler kunne ses ved Slutwalk i København sidste år. (Foto: Lars Daniel Terkelsen)

Og en protest mod den slags kommentarer er uhyre vigtig, mener Julie Zerlang:

- Der er stadig mange kvinder og mænd, der skal gå rundt og lægge bånd på dem selv og skammer sig over den, de er. Det handler om, hvordan vi behandler hinanden, når vi tillader hinanden at udskamme mennesker på grund af deres opførsel, udtryk eller beklædning. Så kan vi – i værste fald – være med til at retfærdiggøre voldtægter.

Ikke bare blottede bryster

Når SlutWalk på lørdag går gennem København, møder mange deltagere op med bare bryster og festligt tøj. Og eneste krav til deltagerne er ifølge Julie Zerlang, at man ikke udskammer de andre og får dem til at føle sig dårligt tilpas.

Knyttede næver ved Slutwalk i København i 2017. (Foto: Lars Daniel Terkelsen)

Men SlutWalk handler om meget mere end letpåklædte demonstranter:

- SlutWalk er politisk. Det er ikke bare en eller anden dag, hvor vi render rundt og nyder at have brysterne ude. Der er dog ikke nogle af os, der forestiller os, at fordi vi går gennem Københavns gader, så kommer vi til at ændre det hele. Men vi kan måske sætte gang i en samtale. Og det er målet: At vi får folk til at tale om det og tage stilling til det, siger hun.

Første år efter #MeToo

Den første SlutWalk fandt sted i København i 2011. Efterfølgende holdt protesten et par års pause, men vendte tilbage i både 2016 og 2017. Årets SlutWalk bliver dermed den tredje i træk og samtidig den første, efter den verdensomspændende #MeToo-bølge ramte filmbranchen i efteråret 2017.

#MeToo har ifølge Julie Zerlang ikke ændret noget konkret for årets SlutWalk, men hun hilser alligevel bølgen særdeles velkommen:

- #MeToo har gjort, at rigtig mange mennesker har fået en bevidsthed om de krænkelser, der foregår og måske endda de krænkelser, de selv har været udsat for. Vi håber derfor, at #MeToo kan være med til at brede vores budskab endnu længere ud, siger hun.

SlutWalk-deltagere kunne være nutidens hekse

At årets SlutWalk finder sted på Sankthans er langt fra en tilfældighed. Dagen som blandt andet minder os om den tid, hvor folk blev brændt på bålet, hvis der var mistanke om, at de havde hekselignende kræfter.

- Mange af dem, der går med i SlutWalk kunne være faldet ind i kategorier som hekse, fordi det er mænd og kvinder, der stikker ud. I gamle dage kunne det have kostet dig livet at stikke så meget ud, siger Julie Zerlang om årsagen til at placere SlutWalk samme dag som Sankthans.

Årets SlutWalk begynder klokken 12 ved Nytorv og slutter af ved Vesterbro Torv.

FacebookTwitter