Ordførere glæder sig over ændret coronakurs: Ingen ønsker nye restriktioner

Sundhedsstyrelsen nedgraderer covid-19 og sidestiller det med almindelig sygdom.

Det er slut med covid-19 særstatus i denne omgang. Sundhedsstyrelsen vurderer, at der er så god styr på corona, at der ikke længere skal tages særlige hensyn, og sygdommen skal derfor betragtes på samme niveau som influenza og forkølelse. Illustrator: Søren Winther Nørbæk

Fra i dag skal covid-19 betragtes som en helt almindelig sygdom på niveau med influenza og forkølelse.

Det er vurderingen fra Sundhedsstyrelsen, som på baggrund af smittetal og høj tilslutning til vaccinationsprogrammet hen over efteråret ikke længere ser corona som en sygdom, der kræver særlige foranstaltninger.

- Man skal blive hjemme, hvis man er syg – uanset om man tror, at det er covid-19, influenza eller en anden luftvejsinfektion, skriver styrelsen, der nu kun anbefaler at blive testet, hvis man har symptomer og er i en risikogruppe, og hvor testen er relevant i forhold til behandling.

Nedgraderingen glæder flere sundhedsordførere på Christiansborg:

- Det er glædeligt, at vi er kommet dertil, hvor vi kan pakke det lidt til side og sige: "Det er på samme niveau som en snue og influenza," lyder det fra Konservatives Per Larsen, som er sikker på, at det hele nok skal gå godt, hvis danskerne husker håndhygiejnen hen over vinteren.

Sikkerhed før festen. Den 31. december sidste år var der (som ofte før) lange køer for at blive testet, før man skulle deltage i selskabeligheder. I Fælledparken i København stod hundredvis i kø i silende regn for at blive coronatestet. (Foto: © BAX LINDHARDT, Ritzau Scanpix)

Samme melding kommer fra Enhedslistens Peder Hvelplund.

- Det er glædeligt, at vi efter tre år langt om længe er kommet i den situation, at vi kan sige, at nu er corona i samfundet som en hvilken som helst anden sygdom.

Bekymring for hospitaler

SF's Kirsten Normann Andersen undrer sig over, at styrelsen ikke fastholder et højere beredskab på hospitalerne.

Hun peger ligesom Per Larsen på vigtigheden af hygiejne, især i ældreplejen og daginstitutionerne, men er overordnet glad for nedgraderingen og de færre regler i dagligdage, hvor sygdommen nu betegnes som en almindelig infektion.

- Jeg tror, der er rigtig mange mennesker, som behandler den sådan, at hvis man er syg, så bliver man hjemme, og når man er rask igen, møder man på arbejde. Det synes jeg i og for sig også virker fornuftigt.

Klar til nye restriktioner

De seneste år har vist, at nye coronavarianter kan forandre virkeligheden med kort varsel, og alle tre sundhedsordførere er klar til at rykke hurtigt, hvis det sker.

De påpeger, at vi i modsætning til tidligere har et større kendskab til håndteringen og det beredskab, det kræver at inddæmme smitten og sikre, at sundhedsvæsenet fungerer.

- Vi har viden, som gør, at vi hurtigt kan opjustere, hvis det bliver nødvendigt. Hvis det bliver en epidemi, som truer de samfundsmæssige interesser, kan vi igen opgradere det til en samfundskritisk sygdom, som giver mulighed for at etablere et epidemiudvalg og adgang til restriktioner. Men den situation skulle vi helst ikke til at komme til at stå i igen, forklarer Peder Hvelplund.

Hos De Konservative er man også klar, hvis forholdene ændrer sig.

- Vi håber ikke, der sker noget kritisk, men hvis vores sundhedsvæsen bliver yderligere truet, kan man tage nogle redskaber i værk, vi har haft tidligere. Men det håber jeg ikke bliver aktuelt. Ingen ønsker sig restriktioner eller covid på det niveau, vi har set tidligere, siger K-ordføreren.